БЕРЛИН – "Не трябва да разчитаме на това, че международният тероризъм все ще заобикаля Германия", заявява правосъдният министър на Германия Хайко Маас за днешния брой на “Заарбрюкер цайтунг”.

Според социалдемократа ФРГ отдавна се е превърнала в потенциална цел на ислямистите за извършване на нападения. Маас обаче добавя:

“Нашите служби за сигурност ще направят всичко възможно и всичко, което е по силите им, за да предотвратят такива атентати.”

Правосъдният министър отправя и призив към населението да не изпада в паника:

“Ако сега изцяло се поддадем на страха и ужаса, то тогава терористите ще са постигнали целта си.”

Германският проф. Петер Нойман, който е специалист по терора и преподавател в Кралския колеж в Лондон, заяви за в. “Билд”:

“Свидетели сме на ново измерение на заплахата. Терорът на “Даеш”, какъвто го преживяваме днес, цели да хвърли света в страх и ужас. За този терор вече не може да се говори като за регионален. Броят на жертвите му говори за съвсем друго, далеч по-голямо измерение.”

ИВАН КРЪСТЕВ: ТЕРОРИЗМЪТ СЕГА Е ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ

Експертът припомня, че през 70-те години на миналия век Европа е била разтърсвана от терор – германската “Фракция Червена армия”, ирландската “ИРА”, испанската “ЕТА” с хиляди жертви. Всичко това сега било засенчено от ислямисткия терор на “Даеш”.

“Конфликтите в Ирландия и Испания бяха регионално ограничени. Целите за избиване на немската “Фракция Червена армия” и на италианската групировка “Червени бригади” бяха политици, магистрати и мениджъри, но те не нападаха големи групи граждани, както това сега е факт”, припомня проф. Нойман.

Сега “Даеш” била решена да демонстрира мощ в световен мащаб, да сее страхове в западните общества и да ги разцепва, особено в Европа и в САЩ. Ислямистите имали и друга цел – да настройват едни срещу други хриситяни и мюсюлмани.

След зловещите атентати в Брюксел президентът на германската Федерална криминална служба Холгер Мюнх също предупреждава:

“Не могат да се изключат и други терористични нападения, включително и в Германия. Сега всички служби за сигурност трябва да организират целия си потенциал за своевременно разкриване на пъклени планове и да действат решително.

За да се спечели битката срещу терора на “Даеш”, еврокомисарят Гюнтер Йотингер, в чийто ресор са и комуникациите, призова:

“Полиция и тайни служби са длъжни час по-скоро да подобрят обмена на данни и информация. Само така може да се стигне до планирани терористични акции и те да се пресекат в зародиш.”