Шефът на кабинета на премиера Пламен Орешарски - Мария Дивизиева от днес е без допуск до класифицирана информация заради скандала с Оперативна програма "Административен капацитет".

Тя е обвиняема за злоупотреби с проекта по ОПАК - за създаване на информационна система на военните съдилища. Сдоби се с обвинение веднага след председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на Военно-апелативния - ген Петър Петков.

Според прокуратурата двамата висши магистрати са злоупотребили с над 160 000 лева от проекта по ОПАК, а Дивизиева е обвинена, че им е помагала да заметат следите си.
 
Отнемането на допуска й до секретна информация, както и отстраняването й от поста от премиера Орешарски поискаха днес от ГЕРБ. Според зам.-шефа на парламентарната група на партията Димитър Главчев, ако остане без допуск, то тя не може да изпълнява задълженията си като шеф на премиерския кабинет.

"Има текстове в Кодекса на труда, които регламентират такова положение. Когато един служител не може да изпълнява своите задължения, той трябва да бъде отстранен от заеманата длъжност", каза Главчев.

Според него, ако Дивизиева не бъде отстранена, това ще доведе и до проблеми с ЕС и с НАТО, тъй като нивото на информация, до която тя има достъп, включва и такава на Алианса. Брюксел пък нямало да подмине казуса в следващия си мониторингов доклад. 

В момента Дивизиева е в отпуск.