Добиването на нефт и газ от Черно море е приоритет за страната ни. Това е диверсификация, това си е наше, това е богатство!

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред над 300 членове и симпатизанти на ГЕРБ по време на форума на Старейшини ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора, съобщава "Фокус".

Когато паднем от власт, първото нещо, което се прави, е да спрат проучванията на черноморското дъно в „Хан Аспарух“, „Терес“ и „Силистар“. На 19 април ще започнем да дупчим и да си добиваме газ и нефт. Румънците вече го правят. В Румъния внасят само 10% газ, а ние 100%. След 25 години демокрация България не само ще добива, но и ще изнася газ, ставаме конкурент“, подчерта Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че да се поправят допуснати грешки е достойнство, а не слабост.

„Ако се заинатим за нещо, то няма да стане. Подписахме интерконекторите с Гърция, с Турция. Има акт 16 - пускаме двата компресора. До месец ще сложим най-добрите американски компресори и на гръцката граница.

Нашите опоненти казват, че са за диверсификация. Каква диверсификация ще направите с компресори, които бутат в едната посока? Близо 300 млн. струва и ние ще направим истинска диверсификация и още един източник. Още повече ще ни намразят. Всичко става, защото им бъркаме в икономическите и финансови отношения“, посочи Борисов.

Той традиционно добави и борбата с контрабандата като основен способ за създаване на могъщи врагове.

„Следим вноса на захар, месо, сладкарски изделия, цигари, алкохол. Вижте какви данъци са плащали преди и какви сега“, обясни Бойко Борисов.

По думите му, за 2015 година в страната е имало над 20 000 обществени поръчки.

„Толкова поръчки се спряха. Защо сега? А кога? Като излязат на повърхността, тогава ги виждаме. И когато може да се направи по-добре, ги спираме. Министърът не ги прави обществените поръчки - има екип от 20-30 души, на които им се плаща специално за това. Това е политическа воля – да сме сгрешили и да се поправим, когато проблемът е изплувал на повърхността“, подчерта Бойко Борисов.

Той обрисува и картина на макроикономическа стабилност така:

„Правителството постигна ръст на икономиката, стабилни финанси, спад на безработица, хазната ни е пълна с пари, не пипаме дълга – не харчим парите, обясни премиерът.

Построихме толкова неща. Навлякохме си големи врагове с това, което направихме през годините. Ако ги питаш – искат предсрочни избори. Това е изгодно само на ГЕРБ, но не е изгодно за държавата“, категоричен бе Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че не може да приеме за основателни критики от хора, които не са сложили и две тухли една върху друга.

„А са били на власт. И проявяват и нахалство – като направя нещо, казват, че те са ми казали. Аз не ги чета, не ги гледам, не ме интересуват. Все едно ги няма, не се коментират.

Осъзнахме им тактиката, която цели дестабилизация. Да имаха 20-30%, да сме равностойни, да ги разбера! Но с няколко процента искат да разбутат държавата –това значи, че пазят някакви чужди интереси. Те да кажат какви са“, каза Борисов.

ДСБ и Татяна Дончева са едната коалиция – пак няма да им стигнат гласовете срещу ГЕРБ. Кои ще са другите? Честно трябва да отговорят на избирателите“, заяви премиерът.

Бойко Борисов обясни, че е бил уверен, че стабилността на управлението трябва да се гради на повече диалогичност, но се оказало, че "... много майсторски всички партии в управлението поставят всякакви условия".

"... И много кадрови назначения. Сметката не мога да ви кажа каква е... Казвах си: щом народът така ни е подредил, ще бъдем по-диалогични. Но се оказва, че ГЕРБ започва да ерозира за сметка на тези, които хем са в управлението, хем не са. Като е хубаво – казват, че те са ни казали как да го направим, като не е – твърдят, че ГЕРБ са виновни“, посочи Борисов.

„Ще можем ли да даваме над 200 милиона на Калфин, да си прави социална политика, ако не са изработени от другите министри. За да дадем 20 милиона на спешната помощ, трябва и другите министри да са работили добре. Дали сме над 250 млн. на екологията, за да затворят програмите, 300 милиона национални средства и над 1, 5 млрд. европейски пари са отишли за земеделие. Това не им харесва, защото съседните държави се тресат. Минахме 3% ръст на икономиката. Строят се заводи... В Стара Загора ще има завод, защото хората се убедиха, че в България има специалисти.

Кое не им харесва? Че не можаха да си сложат главен прокурор ли? Отдалечена, независима прокуратура е казано, че трябва да има. Така е нашата демокрация. Днес сме ние, няма да се изкушим, но утре ще са други“, каза министър-председателят.

Бойко Борисов подчерта, че посредством плана за реформа в съдебната система, който е изготвен, "секторът ще се стабилизира до година и половина".

Борисов обясни, че ГЕРБ е партия, финансирана със сто процента бели пари и е финансово силна.

„Затова сме независими. Това е голяма сила“, каза той и благодари на фондация „Ханс Зайдел“ за подкрепата.

„Благодарение на нашите германски партньори имаме възможност да подготвяме кадри от младежи, предприемачи и жени ГЕРБ“, каза Бойко Борисов.

В края на форума премиерът покани кметовете на Бургас Димитър Николов, на Карнобат Георги Димитров и Стефка Вълева - директорка на училището в Карнобат, което изгоря преди дни.

Борисов заяви пред присъстващите, че правителството ще дари сумата от разликата по застраховката, нужна за възстановяването на сградата на училището. Събраните пари от инициативата на една от националните телевизии ще бъдат използвани за нуждите на училището.