Икономическият министър Драгомир Стойнев призова нашенците да ходят на туризъм в Хасково, вместо да си харчат парите в Гърция. Той участва в обществената дискусия „Хасково - нови възможности за регионален туризъм“, организирана в южния град. На форума бяха и министърът на културата Петър Стоянович, над 40 представители на местната власт, историци, хотелиери, туроператори, работодателски и браншови туристически организации.

Последните няколко седмици около празниците показаха колко много българи отидоха на почивка зад граница и там харчиха ресурсите си. Нека направим така, че тези средства да се изразходват в България, каза Стойнев. Преди дни от Института за анализи и оценки в туризма обявиха, че по време на почивните дни около Гергьовден българите са изхарчили поне 50 млн. лева в Гърция.

Министърът обясни, че туризмът се е превърнал в основен отрасъл за българската икономика. Браншът вече осигурявал близо 14 на сто от българския БВП.

Засега секторът има сезонен характер, но ние искаме да преодолеем това, като разширим допълнителните и специализираните форми и услуги в него. Не само чуждестранни, но и български туристи трябва да опознаят чудесата на България, каза още Стойнев. Според него Хасковска област е изключително богата на културно-историческо наследство и то е с огромен потенциал.

Като депутат от региона съм готов да стана гид на първата група, която иска да разгледа бъдещия маршрут с чудесата на Хасково, допълни министър Стойнев. 

От икономическото министерство призоваха местните власти към по-голяма активност, за да бъдат използвани оптимално средствата за реклама и развитие на туризма. Според ведомството хасковският регион притежава над 500 културно-исторически паметника и 47 паметника на културата с национално значение, които могат да бъдат свързани в общ туристически маршрут с надслов „Чудесата на Хасково”. На форума бяха представени част от тях - най-високата статуя на Богородица с младенеца, Узунджовската църква, Минералните бани, Александровската гробница, Музеят на тракийското изкуство, светилището Глухите камъни,  крепостта Букелон,  Светилището на нимфите край с. Каснаково, крепостите Лютица и Мезек, вила „Армира” и др., както и проекта „Еликсирът на боговете” за развитие на винения туризъм.