Донецката народна република (ДНР) се обяви днес за суверенна държава, предаде РИА Новости.

"Изхождайки от волеизявлението на народа на ДНР и за възстановяването на историческата справедливост молим Руската федерация да разгледа въпроса за влизането на Донецката народна републиса в състава на Руската федерация." Това се казва във възвание, прочетено от председателя на временното правителство на самозваната ДНР Денис Пушилин.

В документа се казва също така, че висшият орган на държавната власт отсега нататък е Върховният съвет, който формира правителството на ДНР и нейния Съвет за сигурност. Пушилин обеща новата държава да спазва свободата на съвестта и вероизповеданията на всички традиционни религии. Възванието отрича всякакви форми на фашизъм, национализъм, шовинизъм и расова дискриминация във всичките им видове.

Днес проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че 90% от подадените гласове в Донецк са в подкрепа на независимост от Киев. В Луганск резултатите пък бяха 96.2 за самоопределение. Там отцепниците заявиха, че ще поискат ООН да ги признае за отделна държава.

Световните медии съобщиха за прозрачни урни, липса на "тъмни стаички", присъствие на въоръжени лица в избирателните секции и редица други нередности. Хората са можели да гласуват колкото пъти искат и където поискат.

Кремъл уважава вота, съобщи прессекретариатът на руския държавен глава, а в София Плевнелиев обяви, че изборите са незаконни и не могат да бъдат признати.

Засега всичко се развива по кримския сценарий с тази разлика, че Москва не е признала официално резултатите от допитванията в двете области.