Новият Surface Hub не е уникален компютър - машините "всичко в едно" (или "моноблок"), при които компонентите са събрани зад екрана и на практика представляват един малко по-дебел монитор, не са новост. Microsoft обаче наистина са се "раздали" в създаването на чудовищната машина.

Surface Hub се очакваше още през юли 2015 г., но компанията на Бил Гейтс забави няколко пъти официалното му пускане.

Дисплеят е 84 инча, или по нашенско - 2.13 метра диагонал. Резолюцията е 4К (3840x2140), като естествено е и със 100-точкова мултитъч сензитивност. Ако поразширим малко дефинициите, можете да гледате на него и като титаничен таблет - без, разбира се, да очаквате да държите с една ръка 127-килограмовото чудовище.

Четвърто поколение i7 процесор на Intel е зад екрана, подкрепен от видеокарта Nvidia Quadro K2200, от серията, която предпочитат дизайнери, създатели на компютърни ефекти и други в тази област. Странни са на този фон скромният SSD диск от 128 GB, както и едва 8-те гигабайта оперативна памет, но имайки предвид размера на корпуса, най-вероятно вътре има достатъчно място да си добавите още и от двете. 

Surface Hub има две 5-мегапикселови камери, вградени говорители и кажи-речи какъвто метод за свързване ви хрумне - Bluetooth, NFC, DisplayPort, дори древният но все още ползван сериен порт RS-232, с който се свързваха компютърните терминали преди да има персонални компютри - още през 60-те години на миналия век.

Всичко работи под най-новата версия на Windows - 10.

Целта на тази машина, според Microsoft, е да се преобрази работата на бизнеса и екипите.

Предлага се и по-скромен вариант с 55 инча дисплей, по-слаб процесор, вградена видеокарта, и само 48 килограма тегло.

Разбира се, повечето от нас само ще се възхищават на машината - големият Surface Hub струва 22 000 долара. Малкият - 9000. Което е нормално, имайки предвид, че компютърът е насочен към големите корпорации. Но ако имате парите и желанието, няма да откажат да го инсталират в хола ви.

Eто и краткото видеопредставяне на Surface Hub: