Президентът на Русия Владимир Путин е информирал в телефонен разговор генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за освобождаването на древния град Палмира от ръцете на джихадистите от „Даеш“. Разговорът е бил по инициатива на руската страна, съобщи тази вечер пресслужбата на Кремъл.

Владимир Путин е съобщил за успешното завършване на операцията на сирийската армия и руските военновъздушни сили по освобождаването на „съкровищницата на световната култура – град Палмира“, се казва в съобщението.

"Отбелязано бе, че Министерството на отбраната на Руската федерация ще окаже максимално съдействие на сирийската страна за разминиране на територията на града. Изразена бе надежда, че въпреки варварското разграбване от терористите от ИДИЛ, с обединените усилия на междунродната общност ни се удаде да възстановим това безценно достояние на човечеството“, се казва в съобщението на Кремъл.

Пресслужбата на руския президент допълва, че Ирина Бокова е подчертала, че освобождението на Палмира е от огромно значение за световната култура. Тя е казала, че ЮНЕСКО започва да работи по варианти за запазване и реставрация на останалите исторически паметници в древния град и че ще разчита на тясно взаимодействие с руския Ермитаж.

ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ СИЛИ В СИРИЯ ОВЛАДЯХА ПАЛМИРА

В петък вечерта източници от сирийската армия на Башар Асад обявиха, че са възвърнали контрола над Палмира. Древният град бе превзет от джихадистите през месец май 2015 година.

РУСИЯ ЗАПОЧВА ДА СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ СИРИЯ

На 14 март вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че започва да се изтегля от Сирия. От тогава договореното примирие с участието на САЩ, Русия, Башар Асад и умерената опозиция, в основни линии се спазва.