Межата на терористите, които извършиха атентатите в Париж и в Брюксел се оказва с разклонения в почти цяла Западна Европа. Досега свързани с нея арести бяха извършени в Белгия, Франция, Холандия, Германия и Италия. Ловът продължава.

Вчера Холандия арестува общо четирима души, първият от които, идентифициран като Анис Б., е заподозрян, че е участвал в подготовката на нов атентат в Париж, осуетен от френските служби миналия четвъртък. Арестуваният тогава в парижкото предградие Булон-Бийанкур Реда Крикет е бил в дъното на заговора, направляван от Ислямска държава, съобщават днес френските и белгийските медии.

Реда Крикет

Крикет (34 г.), с криминално досие на обирджия, е живял в централния брюкселски квартал Иксел, от 2011 до 2014 година, когато заминава за Сирия. Бил е в кръга на ислямския проповедник Халид Зеркани, който е в затвора като ръководител на организация за изпращане на чуждестранни бойци в Сирия. В квартирата на Крикет в предградието Аржантьой френската полиция намери автоматични оръжия, между които и "Калашников", детонатори, взривно вещество.

Анис Б. е на 32 години, роден в парижкото предградие Монтрьой и живеещ в съседния на столицата департамент Вал-дьо-Марн. Холандия го задържа в Ротердам възоснова на европейска заповед за арест издадена от френски съдия-следовател. Арестуваният ще бъде предаден на Франция, съобщиха холандските власти. Досега те не са дали други подробности за останалите трима арестувани, освен че двама от тях са мъже на 43 и 47 години от алжирски произход.

За връзки със заговора на Крикет и с обвинение за участие в терористична група в петък в Брюксел бяха арестувани Абдерахман А. и Рабах Н. Първият от тях е 38-годишен алжирец, когото Франция през 2005 година осъжда на седем години затвор и забрана за прибиваване на нейна територия. Съдът го признава за виновен в съучастие в убийството на антиталибанския военен лидер Ахмад Шах Масуд в Афганистан на 9 септември 2001 година.

Макар формално следствието срещу групата на Крикет да е отделно от тези за атентатите в Париж на 13 ноември м.г. и в Брюксел на 22 март т.г., между тях има свързващо звено. Крикет е задочно осъден в Белгия на десет години затвор миналата година в един процес със заподозрения главен организатор на парижките атентати Абделхамид Абаауд, със самовзривилия се в брюкселското метро на 22 март Халид ел Бакрауи и със Зеркани. Те всички са принадлежали към една и съща нелегална мрежа снабдяваща Даеш с жива сила от Европа, начело на която е бил 42-годишният Зеркани. В момента той обжалва 12-годишната си присъда и делото му е насрочено за 14 април.