Бившият дългогодишен кмет на Царево Петко Арнаудов e невинен по обвиненията, че е ощетил общината със 137 800 лв. при продажба на имот, докато е бил в кметството. Решението е на Бургаския окръжен съд, съобщиха бургаски медии.

Прокуратурата поиска ефективна присъда от 4 години затвор и глоба от 4000 лв. за бившия местен управник. Обвинителят Дарин Христов обяви, че ще протестира оправдателата присъда пред Бургаския апелативен съд.

ВИЛНО СЕЛИЩЕ НИКНЕ ОКОЛО КОРАЛ

Делото срещу Арнаудов е за превишаване на права, нарушаване на служебнитe задължения и извършване на сделка в ущърб на общинския бюджет през 2005 г. Според прокуратурата щетата е за 137 800 лв. - това е разликата между цената, на която е продаден общински имот и средната пазарна цена на земята към момента на сделката, твърдят обвинителите.

Сделката е за имот от 424 кв.м. - публична общинска собственост, на фирма "Петров Комерс" ЕООД. Решението не е минало през Общинския съвет на Царево, казват от прокуратурата.

"Има техническа грешка в документацията, продаденият терен е от регулиран имот, който е частна общинска собственост", пледира един от адвокатите на Арнаудов - Евгений Мосинов, по време на заседанието на съда днес.

Според защитника бившият кмет е имал право да ликвидира съсобственост над имота като продаде частта на общината. 

Преди магистратите да се произнесат, бившият управник обяви, че е невинен и вярва в българския съд.

Петко Арнаудов бе несменяем кмет на Царево в периода 2002-2011 г. По време на управлението му гръмна скандала с вилното селище „Златна перла“ край Варвара, построено в границите на природен парк "Странджа" без задължителната по закон екооценка. В крайна сметка селището бе съборено, а на Арнаудов му излезе името "ликвидаторът на Странджа".

Скандали с разрешения за строеж край дивия плаж "Корал" и презастрояването на местността "Бутамята" в Синеморец.

КАК БСП ПРИЕМА ПЕТКО АРНАУДОВ? ТРУДНО, НО ГО ПРИЕМА

След като не успя да спечели четвърти кметски мандат, Арнаудов бе назначен за директор на Държавното горско стопанство в Царево и това предизвика протести на природозащитници. Престоят му на поста също беше съпроводен от съмнения за неправомерно прехвърляне на 20 000 декара гори по южното Черноморие на общината.

Арнаудов се опита да се върне начело на Царево като кандидат за кмет, подкрепен от БСП на местните избори през 2015 г., но загуби вота от кандидата на ГЕРБ Георги Лалчев.