"Ние като мюсюлмани сме длъжни да покажем реалното лице на исляма, а то е, че като мюсюлмани, последователи на тази религия, не желаем лошо на никого". Това обяви главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи в началото на конференция  "Мюсюлманско изповедание 2016-2021".

По думите на водача на мюсюлманската религия у нас България има с какво да се гордее и опитът ни в мира и разбирателството между религиите и етносите трябва да се предаде и на други страни.

Хаджи допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да продължи работата с мюсюлманите в страната, за да не се допускат радикално мислещи елементи, защото това е във вреда за цялото общество и за мюсюлманите.

На конференцията, посветена на предстоящия нов мандат на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет, присъстваха посланиците на Турция Сюлейман Гьокче, на Палестина - Ахмед Мохамед ал-Мадбух, лидерът на НПСД (Реформаторски блок) Корман Исмаилов, районни мюфтии, представители на други вероизповедания.

Пред журналисти д-р Хаджи отново заяви, цитиран от БГНЕС, че в София има нужда от построяване на втора джамия, защото Баня Баши в центъра на града не може да побере молещите се:

"За мюсюлманите, които са в София, единствената джамия в града Баня Баши не е достатъчна. Вие сте свидетели, че всеки петък голяма част, може би по-голямата част от молещите се, изпълняват молитвата си на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно".

Според него трябва да се намерят "далновидни политици да решат този въпрос" и това ще е добре за всички.

Главният мюфтия отново повтори, че молитвеният дом в столичния квартал "люлин", заради който имаше протести, е законен и регистриран според всички изисквания.