Украйна трябва да плати до 2 юни за юнските доставки на руски газ. В противен случай до 10 часа сутринта на 3 юни руската страна спира газоподаването. 

Това заяви шефът на "Газпром" Алексей Милер след среща с премиера Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС.

На 13 май "Газпром" ще представя предварителната сметка за газа за юни в съответствие с договора. Компанията ще изпрати уведомление до "Нафтогаз Украйна". Украинската страна трябва да плати до 2 юни, допълни Милер. Киев получава един ден в повече, тъй като 1 юни е неделя.

"Ако Украйна не плати за юнските доставки, "Газпром" до 10 часа сутринта на 3 юни ще уведоми украинската страна какъв обем газ ще бъде доставен за Украйна в съответствие с предплатата", допълни Милер.

"Вижте, смятам, че трябва да престанем да се пазарим. Досега от страна на "Газпром" бяха предприети всичкивъзможни опити за регулиране на споровете", каза Медведев.

На 7 май "Газпром" обяви, че Украйна не е спазила изтичащия на тази дата срок срок и не се е разплатила за получения руски газ през април. Така според компанията дългът на Киев към Москва скочи на 3,5 милиарда долара.

Ако "Газпром" спре "синьото гориво" за Украйна, газ ще спре да получава голяма част от Европа, включително България. Това вече се случи в началото на 2009 г. "Газпром" врътна кранчетона Украйна за непрлатени сметки навръх 31 декември 2008 г.