Федералното бюро за разследване на САЩ проби защитата на iPhone и прекрати съдебното дело срещу Apple. Както е известно следователите поискаха помощта на компанията, за да разблокират телефона на атентатора от Сан Барнардино и установят неговите контакти. Шефовете на Apple категорично отказаха. Изпълнителният директор Тим Кук обясни, че не може да даде на ФБР "ключ", защото това би представлявало предателство спрямо хората, които използват iPhone и разчитат на сигурността за кореспонденцията си.

Сега обаче става ясно, че "трета страна" е пробила прословутата защита. Така че последиците за компанията могат да бъдат много по-сериозни, отколкото ако сами бяха предоставили програма за разкриптиране. Защото очевидно всеки добър специалист може да стигне до паролите и да отключи телефоните им.

На 2 декември миналата година Саид Фарук и съпругата му убиха 14 души в дом за инвалиди в Сан Бернардино, а 21 бяха ранени. Командоси застреляха терористите. Конфискуван бе телефона на атентатора. Но той се оказа с парола. И затова ФБР се обърна за помощ към Apple, за да не бъдат изтрити данните в iPhone при грешно вкарване на паролата. Шефовете обаче не помогнаха, за да не се създава прецедент, който можел да доведе до "бъркане" в данните на милиони потребители. Те бяха поддържани от Гугъл, Фейсбук, Майкрософт и други фирми. 

„Решението за приключване на съдебния спор се основава единствено на факта, че с помощта на трета страна, успяхме да отключим телефона, без да повредим информацията в него“, обяви американският адвокат Айлийн Декър.

Преди няколко дни президентът Обама се обяви против производството на смартфони, към които властите не биха могли да имат достъп в случаи на сериозна заплаха за националната сигурност.

Ако заради сложно шифроване не може да се стигне до информацията в устройствата, как например полицията би разкрила и арестувала трафиканти на детска порнотрафия или терористи, риторично попита той.