Столиният общински съвет ще разгледа предложение глобата за нередовен пътник в София да стане 40 лв., а актът за тези, които не искат да платят - 200 лв.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт на столицата Любомир Христов по БНТ. От гостуването му в студиото единствено не се разбра освен да удвоява санкциите, общината дали ще направи нещо за подобряването на събираемостта. Особено по печалноизвестни линии с граждани, които никога не са плащали, а и контрольор не смее да ги закача....

Другата новина от Христов е, че предложеното билетче по 1,60 лв. вероятно няма да бъде одобрено от СОС, а ще се гласува цена "само" 1,50 лв. Очакваният срок за новите цени, както и за новите санкции е 1 юни.

"СПАСИ СОФИЯ": 1,60 ЛВ. ЗА БИЛЕТ Е НЕДОПУСТИМО

Христов напомни, че цените на картите няма да бъдат пипани. Една от целите на увеличаването на билета е именно стимулиране закупуването на карти, добави зам.-кметът.

Той каза, че ще се създадат и нови карти - тридневна за цялата градска мрежа за 10 лв. и такава, която комбинира наземен транспорт с метро.

Христов обясни, че значителна част от средствата за транспортната услуга отиват за персонал. Стойността на горивото в услугата е под 7%, каза заместник-кметът.

Той увери, че съвсем скоро се надява нова програма да бъде одобрена и да бъдат внесени още 190 автобуса.