Фейсал Шефу, заподозреният трети атентатор от летището на Брюксел, е пуснат вчера на свобода, защото е извадил алиби, съобщи адвокатът му.

"Той представи алиби свързано с телефонните му разговори, казвайки, че е бил у дома си в момента на атентатите", каза пред журналисти защитникът на Шефу Оливие Мартен. "Той също е получавал обаждания. Тук аз поисках от съдия-следователя веднага да се направи прецизен анализ на телефонните му разговори и да прегледат телефона му, за да разберат дали това потвърждава алибито му.  Съдия-следователят веднага изпълни задълженията си и очевидно те доведоха до освобождането".

В деня на ареста му в събота белгийските медии цитираха "сигурни източници" от разследването, че Шефу е бил разпознат от шофьора на таксито, който е докарал тримата атентатори от квартала Скаарбеек до летището в Завентем във вторник сутринта, без да знае, че вози терористи. Той е сигнализирал на полицията за тях веднага след взривовете.

Прокуратурата обаче досега не потвърди официално твърдението, че Шефу е разпознат. Тя обяви само, че лице на име Фейсал Ш. е било обвинено за цитираните горе престъпления.

Вчера полицията разпространи на интернет страницата си за издирвани лица видео от охранителна камера на летището, на което мъж с тъмна шапка, очила и светло яке крачи редом с идентифицираните вече двама атентатори - Наджим Лаашрауи и Ибрахим ел Бакрауи. До днес се смяташе, че той е Фейсал Шефу.

Той беше арестуван миналия четвъртък в кола паркирана срещу сградата на федералната прокуратура с още двама мъже, които бяха по-късно освободени.