За движение по третокласните пътища у нас, които са с обща дължина от около 3000 километра, няма да се плаща. Те ще бъдат освободени от пътни такси след въвеждането на тол системата. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова.

Досега се обсъждаха различни варианти за селските пътища. Най-радикалният вариант бе тежкотоварните возила да плащат и за тях, а за леките коли да остане системата на електронна винетка. Подобен сценарий се предвиждаше и в анализа за бъдещата тол система, разработен от Световната банка. Именно този вариант щеше да осигури най-добри приходи на държавата, но срещу него се обявиха категорично автомобилните превозвачи. Според тях подобен подход няма никъде в Евросъюза, където в повечето държави се плаща само за магистрали или за аутобани плюс първокласни пътища. 

Очакванията са тол таксите за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона да влязат в сила в първата половина на следващата година. Няколко месеца по-късно винетките за леки коли ще станат изцяло електронни. След промяната годишните стикери няма да важат до  31 януари на следващата година, както е в момента, а ще са от дата до дата. Така ако се закупи 12-месечна електронна винетка например на 30 ноември, тя ще е валидна до същата дата на следващата година.