Песничката няма и две минути, а припевът гласи: „Ердови, Ердово, Ердоган”, което на български може да звучи така: „Ердокой, Ердокак, Ердоган”. Става дума за хаплива сатира срещу турския президент Реджеп Таийп Ердоган, излъчена в предаването „Екстра 3” най-напред по регионалния обществен канал NDR, а снощи и по Първа програма на обществената телевизия ARD. Тъкмо тези две минути явно така са ядосали турския президент, че миналата седмица турското външно министерство повикало германския посланик Мартин Ердман. А както е известно, в дипломатическата практика това е равносилно на скандал. В Анкара явно не се интересуват от факта, че германският посланик и дори правителството в Берлин нито носят отговорност за програмата на обществената телевизия, нито имат право да се бъркат в работата ѝ.

В сатиричната песен се чуват закачки примерно по адрес на помпозния президентски дворец: „Фукльото край Босфора/ живее на широка нога”. На Ердоган не му е спестено и едно припомняне за последните му посегателства срещу медийната свобода: „Още утре е в затвора/ журналистът, пишещ нещо/ дет' ядосва Ердоган“.

„Шпигел Онлайн” съобщава, че германският посланик е имал дълъг разговор в турското Външно министерство. Германското Министерство на външните работи засега отказва коментар, но случката има и едно допълнително, пикантно измерение: както е известно, тъкмо Германия особено настояваше на сделката между ЕС и Турция за бежанците. И Берлин все трябва да се брани срещу критиките, че жертва европейските стандарти по отношение на човешките права в името на решаването на бежанската криза.

Това се казва "да ги поставиш на мястото им"

Както е известно, в Турция става все по-трудно да работиш като журналист. Евросъюзът многократно повдига въпроса за нарастващия правителствен натиск върху медиите в една страна, която се стреми към еврочленство. Правителството в Анкара упорито отхвърля тези обвинения – и в същото време непрекъснато ги подхранва

През почивните дни президентът Ердоган нападна словесно британския консул Лий Търнър заради това, че дипломатът следи съдебния процес срещу двама журналисти от опозиционния вестник „Джумхюриет” и разпространява по „Туитър” информации от делото.

В един от своите туитове Търнър пише, че Турция сама трябва да реши каква страна иска да бъде. Очевидно на Ердоган му е кипнало от този кратък текст, защото президентът реагира гневно: „Тази личност все още изпълнява задълженията си в Турция единствено благодарение на нашето великодушие и гостоприемство” – каза президентът и добави, че за подобно поведение други страни начаса биха изгонили съответния дипломат.

Турското външно министерство възрази срещу участието в процеса и на други чуждестранни дипломати, съобщава Анадолската осведомителна агенция. Процесът срещу двамата журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл се води заради тяхна статия в „Джумхюриет”, посветена на оръжейни доставки от Турция за сирийски екстремисти. Журналистите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор. Лично президентът Ердоган сезира прокуратурата срещу Дюндар и Гюл, а на страната на обвинението се явява още и турската тайна служба МИТ. „Репортери без граници” и редица други правозащитни организация смятат, че процесът е политически.

Дойче веле.