Уди Алън даде старт на Кан през 2002-а с „Финал по холивудски“ и отново през 2011-а – с „Полунощ в Париж“.

А на 11 май, когато фестивалът на Лазурния бряг тази година ще започне с премиерата на Cafe Society, ще има нов рекорд – никога досега един и същ режисьор не е бил удостояван с честта да открие със свой филм за трети път най-престижния кинофестивал в света. Типично за филм на Алън, и този ще бъде показан извън състезатепната програма.

Кристен Стюарт, Блейк Лайвли, Паркър Поси, Стив Карел и Коли Стол са звездите в историята за млад мъж (Джеси Айзенбърг), който пристига в Холивуд през 30-те години с надеждата да си намери работа като сценарист във филмовата индустрия. Там се влюбва и си оказва въвлечен в общност, която определя духа на епохата.

Въпросната негова любима е Кристен Стюарт. Двамата играят двойка за трети път след „Щуротии в лунапарка“ и „Ултра напушен агент“.

Филмът е първата съвместна работа на Уди Алън и легендарния кинооператор Виторио Стораро. И двамата за първи път снимат филм дигитално.

Cafe Society е 49-ият филм на Уди Алън. От „Манхатан“ през 1979 до „Ирационалният мъж“ през 2015 – 12, режисирани от него, са се появявали на Ривиерата през дългата му кариера. Други два, в които самият Алън е участвал, са били включени в официалната селекция.

Кинофестивалът в Кан тази година ще продължи от 11-и до 22 май. Председател на журито е Джордж Милър. Повече подробности около програмата предстои да бъдат обявени на 14 април.

"Площад Славейков"