Старшата стюардеса Ясин Сабл е човекът с главна заслуга драмата с похитения вчера египетски самолет да приключи благополучно, предаде ТАСС.

Това разказаха завърналите се в Кайро пътници.

Машината бе похитена от египтянина Сейф ел Дин Мустафа.

ЕГИПЕТСКИЯТ САМОЛЕТ ПОХИТЕН С КАЛЪФКИ НА СМАРТФОНИ (ВИДЕО)

Ясин Сабл през цялото време водела преговори с похитителя, твърдят пътниците. Именно тя го убедила да пусне първо всички жени и деца, а след това и останалите заложници. Накрая жената го придумала да се предаде на властите в Кипър.

Днес стана ясно, че Мустафа е лежал в затвора в родината си. Той получил присъда през 2010 г. Година по-късно обаче избягал заедно със стотици други затворници. Това станало по време на Арабската пролет, довела до бунтове и свалянето на президента Хосни Мубарак.

През 2014 г. Мустафа се предал на египетските власти. И след година излязъл на свобода съвсем законно.

Все още не е потвърдена версията, че той страда от психично разстройство. Тя обаче е много вероятна поради факта, че през цялото време е отправял различни искания към екипажа.

В началото Сейф ел Дин Мустафа настоял самолетът да лети към Гърция или Турция Пилотът обаче му обяснил, че няма достатъчно гориво да стигне до тези страни. И затова похитителят се съгласил да се отклонят към Кипър.

Екипажът разбрал за отвличането от бележка, която му предал един от пътниците, разказа командирът на полета Амр Гамал. Там пишело, че самолетът ще бъде взривен, ако не промени курса си. На монитора Гамал видял, че на кръста на похитителя имало закрепено нещо като експлозив. По-късно се оказа, че Сейф ел Дин Мустафа не е бил въоръжен, а е заблудил хората с калъфки за смартфони.