Правителството прие решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия на летище Пловдив за срок от 35 години, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Целта е да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища и да се гарантира бъдещето развитие на аеропорта. От правителството се надяват концесията да спомогне за подобряване на съществуващата инфраструктура и да се привлече допълнителен авиотрафик.

Пътническият терминал на летище Пловдив

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура, като критериите за комплексна оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане (с относителна тежест 40 на сто), инвестиционна програма (с относителна тежест 35 на сто) и програма за развитие и управление на обекта (с относителна тежест 25 на сто), уточняват от Министерски съвет.