Днес в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет бяха изслушани родителите на самоубилия се съдия Цветан Ценов. Както е известно, комисията, ръководена от Ясен Тодоров, прави предварителна проверка по случая.

Двамата родители на Ценов прекараха половин час в сградата на Съвета, но отказаха да разговарят с журналисти.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ НА СЪДИЯТА ПО ФАЛИТА НА ЦСКА

Както е известно, след като тялото на Ценов бе открито пред блока му призори на 18 февруари, група медии, които често демонстрират единомислие, атакуваха председателя на СГС Калоян Топалов, че е тормозел Ценов и дори го е "уволнил" в деня преди смъртта му - нещо, което само ВСС може да направи.

И МАЙКАТА НА САМОУБИЛИЯ СЕ СЪДИЯ СРЕЩУ КАЛОЯН ТОПАЛОВ

Топалов отговори с декларация, че е "погнусен от незачитане на човешката трагедия и дълбоко разочарован от девалвацията на морала в част от българските медии".

СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ: СЪДИЯ СТАНА СРАМНА ДУМА

След изслушването на зачернените родители днес Ясен Тодоров обяви, че няма как да сподели съдържанието на разговора, защото е имало много лични моменти.

Комисията след изслушването взе решение на 18 април да бъдат поканени за изслушване председателят на СГС, съдия Радостина Данаилова, която е ръководител на Търговското отделение, да бъде установено кой съдия е работил в един кабинет със съдия Ценов - и той също да бъде поканен на това изслушване.

Сред другите предстоящи мерки Тодоров посочи, че ще се иска разрешение от прокуратурата ВСС да се запознае с материалите от разследването на самия случай.

Интересно е, че ще бъде възложено на комисия "Публична комуникация" да обобщи публикациите по случая и по-конкретно "изказванията и твърденията на председателя на Градския съд, защото, според родителите, в тях имало сериозни противоречия".

Тодоров каза още, че днес не му е станало ясно дали е имало среща между Ценов и Калоян Топалов и дали е осъществен натиск от административния ръководител. Той изреди, че е проверен начинът на командироване и работата по дела на съдия Ценов.

"Не мога по никакъв начин да се ангажирам с някакъв краен извод. Защото според майката и бащата едно нещо може да е натиск, а то може да се окаже, че е колегиална помощ на неопитен колега. Така че има тълкувания... Нека изслушаме хора, които имат някаква информация по случая, и тогава ще вземем решение", каза още Тодоров.