Станимир Стоилов категорично остава старши треньор на "Ботев" (Пловдив), а спортен директор на клуба ще е Димитър Димитров-Херо, научи Клуб Z.

Двамата имаха среща със собственика на "жълто-черните" Цветан Василев, но резултат от разговорите не бе обявен официално. Мъри и Херо, които са в близки отношения, бяха спрягани и за "Левски", като до съвсем скоро имаше вариант да формират подобен екип на "Герена". Последното решение на Стоилов обаче е да остане под тепетата. Той е получил пълната подкрепа на Василев и дори намерение от страна на банкера договорът му да бъде удължен - настоящият изтича след година.

"Ботев" за втори пореден сезон ще играе в евротурнирите, а треньорът има и картбланш за селекция. Опасенията за раздяла и връщане на "Герена" бяха продиктувани от това, че публиката на "канарчетата" не приема Мъри - някои фунове го обиждат дори по време на мачове в "Коматево". Въпреки това Стоилов е готов да остане и да се докаже, като завърши започнатото в "Ботев". Твърди се, че резултатът от утрешния финал за Купата на България срещу "Лудогорец" в Бургас няма отношение за бъдещето на наставника.

Димитър Димитров-Херо

Димитър Димитров-Херо, когото Стоилов винаги е посочвал като ментор в треньорския занаят, до последно се колебаеше, след като стана ясно, че "Черноморец" (Бургас) изпада в "Б" група и бъдещето на "акулите" е забулено в мъгла. В "Ботев" той ще заеме поста на напусналия Александър Александров-Кривия, но ще има по-широки правомощия: селекция, детско-юношеска школа, цялостна стратегия и т.н. и т.н. Херо е привлечен от възможността да работи при отличен финансов комфорт и в най-добрата футболна база в България. Цветан Василев пък многократно е изтъквал, че гледа за години напред. Херо и Мъри са идеалния екип за такава стратегия. Догодина по това време ще е готов и новият стадион - на мястото на стария "Христо Ботев", с което ще бъде затворен и кръга на мащабните инвестиции при "жълто-черните".

Банкерът вече е поставил и нови цели. Ако за вече приключващия сезон те бяха "Ботев" да играе в Европа, за следващия са по-сериозни: шампионска титла и влизане в групите на Лига Европа.

Георги Иванов-Гонзо

А поредният отказ на Стоилов и Димитров да се върнат в "Левски" принуди новият-стар спортен директор Георги Иванов-Гонзо да прибягва до нестандартни решения за треньор. Снощи стана ясно, че е отправена оферта към Ивайло Петев - човекът, направил два пъти поред "Лудогорец" шампион, и съблечен грозно само преди няколко месеца на "Герена"! Случаят обиколи света. Петев обаче бил готов да преглътне обидата и да покаже на левскарите, че може да изправи отбора на крака. Бившият футболист на "Литекс" е много близо до титлата на Кипър с АЕЛ (Лимасол). Клубът ще опита да го задържи. Липсата на сигурност обаче и ниският бюджет за селекция към момента карат Петев да гледа към България. И офертата от "Левски" е добре дошла. Любопитно е, че младият специалист бе считан за почти сигурен наследник на Стоилов в "Ботев". Дори се говореше за мъжко споразумение между него и Цветан Василев.

Ето как треньорският пъзел в родното първенство може да придобие много интересна подредба. Доказалите се треньори са малко. А клубните шефове виждат, че не става с чужденци, които се чувстват тотално изгубени във футболната ни джунгла, където законите са специфични. Това е причината заможните отбори да примамват едни и същи хора.

Ивайло Петев

А при неблагоприятна развръзка с Петев, Гонзо мисли върху още варианти. Един от тях праща на "Герена" друг млад специалист - Светослав Тодоров от "Добруджа". Бившият национал, който натрупа солиден стаж в Англия, демонстрира модерни виждания за играта и голяма амбиция.

Накрая правим уговорката, че пъзелът може да изглежда и различно. Все пак джунглата на българския футбол крие изненади до последно...