"Бяхме много уплашени. Криехме се във всекидневната. Улиците бяха облени в кръв. Трябваше да се качим в надуваеми лодки. Бяхме уплашени да не се удавим. Хората крещяха и плачеха... Сънувах кошмари с кървави сцени и плачех много. Събуждах се и възглавницата ми беше подгизнала от сълзите ми..."

Приказка без щастлив край, разказана от 14-годишната Айвин. Дете бежанец от Сирия. Едно от милионите. 

"Приказка за Айвин и възглавницата" е кратко анимирано филмче, едно от първите, с които УНИЦЕФ ще разказва за трудната съдба на децата бежанци и мигранти, които са прокудени от домовете си и са поели на трудно пътуване в неизвестността. Филмчетата са озаглавени Unfairy Tales (Нещо като "приказки без щастлив край", "лишени от вълшебства" - б.р.). Те пресъздават истинските истории на деца, които бягат от ужаса на войната. Създадени са в стилистиката на „приказките с щастлив край“, но провокират размисъл дали и те ще имат своята положителна развръзка…, а това зависи от всички нас.

Накрая на анимацията за Айвин се появява разплаканото лице на реалното 14-годишно момиче, което казва:

"Много съм тъжна. Защо животът е толкова труден".

Ето и три от тези Unfairy Tales:

14-годишната Айвин всяка нощ сънува сънища, пълни с кръв и война, и се събужда с възглавница, мокра от сълзите ѝ. 

Мустафа, който напуска дома си, живее в страна, чийто език не разбира. "Сега кой ще бъде мой приятел. Няма кой", казва безутешно малкото момче.

Историята на 7-годишната Малак, която бяга от войната в пробита лодка.

”Тези три истории не са необикновени – напротив, твърде чести са – защото над 65 милиона деца и младежи по целия свят са принудени да предприемат рисковани пътешествия в търсене на своето спасение. Те бягат от конфликти, бедност и екстремни климатични промени и се надяват на по-сигурен живот и място, което да могат да нарекат свой дом“, казва Палома Ескудеро, директор "Комуникации" в УНИЦЕФ

"Филмчетата ще бъдат придружени и от интерактивна електронна книга, наречена със същото име.  Това е част от глобалната инициатива „Акт на хуманност“, която цели да покаже, че децата са преди всичко деца (независимо откъде идват и накъде са се запътили) – и че всяко от тези деца има правото на равен шанс", обясняват от УНИЦЕФ.

Споделете видеата с хаштаг #actofhumanity, за да вдъхновите и другите хора и да покажем съпричастност, призовават от УНИЦЕФ.