Комисията за защита на конкуренцията предяви на „ЧЕЗ разпределение България“, „ЕВН България електроразпределение“ и „Енерго-про мрежи“ твърдения за злоупотреба с господстващото положение във връзка с определяне и налагане на необосновано високи цени на достъп до стълбовата електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията, съобщи ведомството.

Практиката показала, че ЕРП-тата необосновано надували цената на отдаването под наем, като неправомерно включвали в нея и лицензионните такси, които плащат за разпределение на електроенергия.

Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти, заключават от КЗК.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаването на определението.

Предмет на производството са условията, при които електроразпределителните дружества (ЕРП) предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовата мрежа ниско напрежение за разпространение на телевизия, интернет и телефония.  Мрежата е собственост на ЕРП-тата и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия и поддържането ѝ е за сметка на приходите от тази дейност. Отдаването под наем на части от нея е допълнителна дейност за тях, като наемната цена е определена без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер, твърдят от КЗК.