Шефът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) Цветелин Цветанов е бил арестуван в специализирана акция на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура, съобщи в. "24 часа".

От МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията потвърдиха новината пред Клуб Z.

Специализираната акция е започнала днес на територията на поделенията на ведомството в София, Враца и Видин.

Според "24 часа" разследването е за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи на превозвачи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки. Вече били събрани и доказателства за извършени престъпления, сред които имало и тетрадка, в която се описвали приходите от корупция.

Освен Цветанов са арестувани 3-ма служители във Враца, 3-ма във Видин, а в столицата задържаните са 8. 

"Министър Ивайло Московски разпореди на шефа на сигурността във ведомството да бъде оказано съдействие на разследващите, а ако се докажат нарушения, то извършителите да си понесат отговорността", обявиха от пресслужбата на министерството. 

Оттам посочиха, че етажът, на който се намира ИА "Автомобилна администрация" е запечатан и там служителите на спецслужбите не се допускат никого. По-рано днес Цветелин Цветанов бе в парламента и дори бе допуснат в пленарната зала за обсъжданията на скандалните промени в Закона за автомобилните превози, определяни от опозицията като чисто лобистки. Арестът му е станал в късния следобед малко преди края на работния ден.

Любопитен факт е, че и предшественикът на Цветанов в първото правителство на ГЕРБ също бе арестуван за корупция.

През 2013 г. Валентин Божков, който заемаше същия пост. Също като при Цветанов той бе задържан на работното си място. Впоследствие обвиненията срещу него не издържаха в съда, а Божков и в момента работи като адвокат.