Това е най-популярната дрога в света. Тя изпраща най-често в спешното отделение и по-малко от 60 процента от тежките алкохолици осъзнават, че това е проблем, който рискува здравето им. Това показва Глобалното изследване за дрогата за 2014 година. 

 "Хъфингтън пост" публикува интересен списък на най-популярните митове, свързани с пиянството.

Дали заради еуфоричното чувство или заради приноса му за социалното общуване, но много пиячи изобщо не приемат зависимостта си насериозно, обяснява Кенет Уорън, заместник директор на Националния институт за алкохолни зависимости и алкохолизъм. 

Мит 1: Ако пиете по едно питие на час, няма да се напиете

Сигурно и вие сте чували теорията, че телата ни нормално преработват едно питие за един час. Всъщност това не е така. По-скоро трябват повече от два часа, обяснява Уорън и прибягва до научното обяснение.

Средното ниво на алкохолния метаболизъм е 100 милиграма алкохол на кило телесно тегло за час. За мъж с тегло 72-73 кг това означава 7 грама преработен алкохол за час. Малката бира обаче съдържа 14 грама чист алкохол, така на организма ви ще са необходими два часа, за да я преработи, казва докторът и добавя:

В случай че същият този мъж продължи да пие по една бира на час, то на четвъртия час тест с дрегер ще отчете алкохолна концентрациа от 0,8 промила, което си е класическо състояние на пиянство.

Мит 2: Има хватки, за да изтрезнеете по-бързо

Нищо не ускорява този процес! Нито топло кафе, нито студен душ. Кофеинът може повече да навреди, отколкото да помогне, казва Уорън. Това е стимулант, който може да ви върне самоувереността и да ви тласне към по-рисково поведение и опасни решения, но няма да изтрезнеете, по-бързо, обяснява той.

Мит 3: Колкото повече се сдържаш, толкова по-малко пикаеш

Някои алкохолици вярват, че е така.
Но истината е, че пиенето на алкохол ще ви прати по-често до тоалетната от въздържанието. Увеличава се производството на хормона вазопресин, което води до насочване на повече течности от обикновено към пикочния мехур. Алкохолът също е и диуретик, така че колкото повече течности се отделят от телата ни когато пием, толкова по-често отиваме до WC-то. Това няма общо с първата визита до тоалетната.

Мит 4: Бирата преди концентрата напива повече 
В действителност вие вероятно изпитвате родилни мъки от дивия махмурлук заради общото количество алкохол, което сте изпили, а не от последователността на различните питиета.
В общия случай, най-често, хората пият първо бира и след това минават към твърдия алкохол в по-късните часове и си мислят, че именно комбинацията на различни напитки им причинява пиянството. Смесването няма нищо общо с това, обяснява Карлтън Ериксон от колежа по фармацевтика в Тексаския университет.

Мит 5: Бирата причинява бирено коремче
Разбира се, това е възможно. Но същото важи и за всичко, което консумирате. Шкембето е показателно за злоупотреба, но не е задължително да е виновен точно кехлибареният еликсир. Закръглеността на търбуха означава поемане на повече калории, отколкото са ви необходими и нищо повече.

Мит 6: Питие преди сън ще ви позволи да заспите по-лесно
Вярно е дотолкова, доколкото наистина Сънчо може да дойде по-бързо. Но пък няма да имате истински спокоен сън. Според най-новите изследвания алкохолът пречи на съня и е съвсем нормално да се чувствате уморени когато се събудите.

Мит 7: Махмурлукът се лекува с коктейл от витамини
Няма научни доказателства, че приемането на каквато и да е витаминозна комбинация ще ви лиши от състоянието на махмурлук в случай че сте злоупотребили. Преди време се смяташе, че коктейли съдържащи В6 или В12 ще помогнат за по-бързото прочистване на организма. Изследванията обаче категорично показват - витамините не помагат!

Мит 8: Бекон, яйца и сирене на сутринта и пак ще сте ОК
По правило всеки истински и уважаващ себе си гуляйджия си има собствено меню за по-бързо отърваване от махмурлука. По-важното е обаче какво сте яли преди или по време на употребата на питиетата. Ако мезите, ефекта от храната е, че ще намали абсорбацията на алкохола в тялото ви и концентрацията в кръвта няма да е толкова висока колкото ако вдигате наздравиците на гладно. Но няма изследване, което да показва, че някаква храна ще ви спаси след като вече сте препили, твърдят американските учени.

Мит 9: Да припаднеш от пиене не е голяма работа
Това се случва на пиячите. Да припаднат от пиене или да не си спомнят нищо от поредния запой. Подобни състояния обаче изобщо не са за подценяване и крият изключително сериозен риск за живота и здравето.
Алкохолното отравяне потиска централната нервна система и това може да спре нормалните телесни функции. Може да доведе до кашлица, задавяне и дори дишането да спре. Хората трябва да знаят, че ако са в такова състояние, рискуват живота си, казва доктор Уорън.