16 са задържаните засега лица от ИА Автомобилна администрация покрай разбитата корупционна мрежа в агенцията. Не може да се очаква, че всички те ще получат обвинения, но поне за 7 или 8 длъжостни лица е сигурно, че отиват на съд. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по повод мащабната акция на спецпрокуратурата, ДАНС и ГДБОП, която още тече.

Извършени са 54 претърсвания, в които са намерени освен листовки и пр., и пари в брой, стана ясно още от думите на обвинител №1. Той потвърди, че е задържан и изпълнителният директор.

Цацаров напомни, че в агенцията са концентрирани изключително много правомощия, от които зависят книжките, изпитният процес, бизнесът и буквално прехраната на всички, които са в транспортния сектор.

Направете едно обобщение на всички документи, които Изпълнителната агенция издава и които са свързани с автомобилния транспорт. Обикновено в общественото съзнание ние ги свързваме с това, което правим самите ние, т.е. - управляваме като граждани МПС. Да, това е едната страна.

Но сетете се, че тук е концентриран един огромен интерес, който е свързан с издаване на регистрационни, лицензионни и всякакви други документи на превозвачи. И едновременно с това полагането на изпити и оценка на резулаттите от тези изпити - не само от любители шофьори, а професионални шофьори за различни категории.

Точно това концентрира на практика огромен интерес в агенцията. Това е източник на корупционен риск и съответно корупционна схема.

Това каза Цацаров. Той даде пример, че днес инспектори от Видин, които е трябвало да провеждат изпит, са открити подготвени готови решени тестове. Но нарече това "само върха на пирамидата".

На журналистичски въпрос - защо през 2 г. в ДАИ има подобни акции и масови арести, Цацаров отговори също с въпрос към журналистите: "Защо така се случва?"

Защото според мен проблемът не е в това кое може да дисципинира тези хора там. Тази агенция концентрира в себе си издаването на документи, лицензи, разрешения, които са от огромен интерес за всеки търговец. Тя сама по себе си е място, което генерира корупционен риск, който очевидно не може да бъде овладян с тези сили и средства.

Аз съм сигурен, че нещата биха звучали така: ние провеждаме тази операция. Ние ще изправим пред съд хората, които са бил в тази корупционна схема. Тя ще се възпроизведе отново. Защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате 2 товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомбила и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата - проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз, изреди главният прокурор.

Според него отговорът е държавата да прецени - дали всичко това да продължава да бъде концентрирано в едно структурно звен и дали множството режими трябва да продължават по този начн.

Защото тя всъщност цялата корупционна схема се възпроизвежда. На пракитка - сменят се само хората през определени периоди, призна Цацаров.