С 81 гласа "за", 11 "против" и 18 въздържали се депутатите увеличиха заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет днес. Това бе първата много спорна точка в Закона за съдебната власт, който е първата тема за деня в парламента. 

Екраните на парламента не показаха гласуването по групи, но е лесно да се разбере - ГЕРБ и ПФ имат достатъчно гласове, тъй като кворумът днес бе много близо до долната граница. По-късно днес ще има повече информация за гласуването. Против твърдо бяха членове на Реформаторския блок от ДСБ и гражданската квота.

Заплата на член на ВСС се изчислява по сложна формула. Първо има основна част, която бе увеличена с 12% през юни 2015 г и сега е 3493 лв, а след това идват допълнения за участия в комисии и други. Сега основната заплата ще стане равна като т.нар "трима големи" в системата - шефовете на ВАК, ВКС и главният прокурор - 4903 лв. Това може да вдигне заплатата на членовете на ВСС до 6500-7000 лв според стажа.

Предложението е на депутата от ПФ Емил Димитров-Ревизоро, който смята, че в момента членовете на Съвета получават твърде малко.

Първи против се изказа депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров.

"Уважаеми колеги, хайде да опростим нещата по следния начин - до момента член на ВСС еполучавалзаплата толкова, колкото съдия до ВСС. Какво се е променило изведнъж, че да се откажем от този подход, и колегите от ГЕРБ да подкрепят предложение предимно на ПФ. Нещо трябва да се е случило, трябва да има някаква голяма промяна. И тук трябва да ни обясните - дали ще имат повече правомощия, дали ще имат повече работа", запита той.

И натърти на втория си въпрос - защо преди два месеца са били уж на едно мнение с тях, а сега е тъкмо обратното.

Методи Андреев, макар и депутат на ГЕРБ, днес даден пример на опозицията и не подкрепи предложението, заставайки редом с Петър Славов и Мартин Димитров, с които имат общи законопроекти въпреки различните си партии.

"Аз също не съм юрист, не съм член на въпросната правна комисия. Едно нещо обаче трудно мога да разбера - в България, когато става дума за повишаване на заплатата, то тя трябва да покрива някакви критерии. Ние сме свидетели на най-лошата активност на ВСС от години. Авторитетът на съдебната власт рухна, защото всички са загубили вяра в тази институция."

И призова да припомним множеството скандали с ВСС в последните 2 години.

"Никога няма да приема това, защото съм възпитаван, че се плаща за добре свършена работа да не давам пари в аванс, с идеята да окуража евентуално подобрение на работата", заключи той.

В защита на предложението излезе и депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов:

"Кой има интерес, ако председателите на ВСС получават ниски заплати? Ако те получават по-малко от колегите си, как ще напълним утре ВСС с по-добри съдии? Кой има интерес от това сиромаховилство? Вътре в съда очевидно, други искат да се накажат. Това ли да допуснем? Аз в първата реплика ви дадох пример - конституционния съдия също е съдия, той поема 10 дела годишно. А ВСС е един орган, който би трябвало независимо да управлява съдебната система."

Кирилов подчерта и към съпартиеца си Методи Андреев:

"Неслучайно не са ви избрали колегите ви за правна комисия."

Изявление направи и Атанас Атанасов от ДСБ:

"Сметката грубо показва, че ако се приеме този модел, това означава около 250 000 лв да отидат от бюджета. Не е проблем държавата да плати 250 000 лв за членовете на ВСС. Нека да не се фиксираме и върху този състав на ВСС. Той е компрометиран от българските граждани, но ще дойде време, този състав ще ске смени с друг състав. Въпросът е - дали е справедливо този орган да получава такъв размер на възнаграждение? Не е справедливо. Не може те да получават заплата на тримата големи, защото тримата големи вършат и друга работа."

И подчерта, че имаме разделението на власт, и че член на ВСС не може да получава повече от главата на изпълнителната власт - премиера.

"Казвам ви, това е чисто лобистки текст."

И призова да се гласува по съвест.

"Аз ще гласувам против това ваше предложение, но усещам, че другите вече са се уговорили как да гласуват", каза Мартин Димитров.

Резултатът бе приет без възражения.