Очаквано лют спор се завъртя около решението дали Висшия съдебен съвет ще гласува тайно или явно. В парламента това бе точка от Закона за съдебната власт, ключовия законопроект на деня.

ДПС са твърдо против, тъй като според тях тайният вот предпазва членовете на ВСС от натиск.

"Ако искаме те да бъдат притискани, нека гласуваме. Но ако искаме да не се притесняват, да гласуват свободно без да се притесняват от погледите на свои от НПО-та или медии, които ще ги разпъват на кръст, ако не са гласували за един кандидат или друг кандидат, аз съм убеден, че в повечето случаи тези хора ще проявят достатъчно смелост и ще решат гласуването да е явно. Но ще се случва и да се налага да е тайно," заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

Чавдар Георгиев от БСП побърза да се съгласи:

"Не можеш да бъдеш независим, ако всеки може да те притиска и да те провери как си гласувал. Важните решения, свързани с кадровото израстване, става винаги тайно. Защото искаме съдебната власт да е независима, нали?"

Първи за явното гласуване се обяви един от правните специалисти на ГЕРБ - Димитър Лазаров.

"Ако така или иначе ще има сделки, нека да са явни, а не тайни," заяви той.

С това се съгласи и депутатът от гражданската квота на Реформаторите Мартин Димитров:

"Присъединявам се към г-н Лазаров. Вотът трябва да бъде явен. Тайно гласуване имаше и за омбудсман наскоро. Аз така и не можах да намеря колеги, от различни групи, които да са гласували за Мая Манолова, но тя бе избрана. Ако хора под погледа на шефовете на ВКС и ВАС или главния прокурор не могат да вземат независимо решение, такива хора не ни трябват."

Четин Казак отвърна на това с искрено възмущение:

"От вашето усилие личи как вие полагат всички възможни максимални усилия да превърнете ВСС в най-зависимия орган в държавата. Зависим от погледа на висшите магистрати, административни ръководители, от лобистките интереси, НПО-тата, медийния натиск, от натиска на общественото мнение. Всеки, който се опита да се еманципира под зоркото око на своя ръководител, ще бъде разпънат на кръст от медии, НПО-та, и съсловията."

Патосът завърши Чавдар Георгиев от ДПС:

"Аз ще ви предложа нещо друго - нека да гласуват явно с вдигане на ръка. Така беше по времето на Тодор Живков. Вие това ли искате, да върнете тоталитарното управление."

Димитров разбираемо игнорира социалиста и запита Казак:

"А вие тук, колеги? В парламента се гласува открито. Тук по съвест ли гласувате? Независими ли сте, г-н Казак? Ние тук избираме премиер. Никой не решава повече кадрови въпроси от нас. Ако се чувствате зависим, вземете мерки. Явният вот е инструмент за повече лична отговорност и призовавам колегите център-дясно заедно да гласуваме за явния вот."

Бе обявена половин час почивка, след която вероятно ще е и гласуването.