"Меко казано, повечето политически лидери са сомнамбули, що се отнася до бъдещето на човечеството. Някои от тях имат ясна представа за главните предизвикателства, но огромното мнозинство страда от умствена слепота и не схваща тяхната значимост."

Това констатира Йезекил Дрор, почетен професор по политически науки и публична администрация в Еврейския университет в Ерусалим. Той е също така консултант на израелски и чуждестранни правителства и на международни организации като ООН, Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Издателство „Просвета” подари на 33-ма български политици, министри и учени неговата книга „Авангардният политик. Лидери за нова епоха” от израелския професор по политически науки и публична администрация Йезекил Дрор. Тя излезе току-що на български език.

Сред получилите книгата са президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, бившите премиери Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и други.

Проф. Дрор смята, че бързият напредък на науката и техниката дава на хората технологии, които едновременно са полезни, но и много опасни, дори унищожителни. Това налага нов тип управление на човечеството с конституция и световна власт, способна да контролира технологиите и да ги насочва в правилната посока. За целта са необходими и нови политици, които да вземат решения и да действат в интерес на човечеството, а не водени от своята партийна или национална принадлежност.

Дрор написа специален предговор за българското издание на книгата, в който посочва как държави като България и Израел биха могли да се справят с кризите в съвременния свят. Той отправя изключително интересни съвети към така наречените от него авангардни политици - от техния личен етичен кодекс и ценностен компас до това как да организират и оборудват своя офис, какви съветници да наемат, как да се държат на обществени места и у дома, при семейството.