Малко известен руски бизнесмен от Санкт Петербург раздал имоти на няколко жени, свързани по различен начин с президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Една от тези жени е Катя - малката дъщеря на лидера. Други две са близки роднини на жена, която според някои медии е приятелката на Путин. А четвърта е студентка, позирала за календар по случай рождения ден на държавния глава.

Всички споменати имоти се намират в затворени комплекси в Москва или край нея.

Те били продадени или прехвърлени на три от четирите жени от Григорий Баевски - 47-годишен сътрудник на стар приятел на Путин. Това показват данни от регистрите.

Катерина Тихонова - малката дъщеря на президента, използвала адреса на един от имотите на Баевски като свой собствен, когато регистрирала компания.

Миналата година Ройтерс съобщи, че Тихонова, която заема висока позиция в Московския държавен университет, има лични съветници в лицето на някои от най-старите приятели на баща си. Тя е омъжена за Кирил Шамалов - син на милиардера Николай Шамалов, също съдружник на Путин.

Баевски е бил помощник на олигарха Аркадий Ротенберг - протеже и партньор по джудо на президента и един от първите, вкарани в черните списъци на ЕС и САЩ заради руската агресия в Украйна.

Според регистрите компаниите, чийто съсобственик е Григорий Баевски, са се облагодетелствали от държавни поръчки за строителство за най-малко 6 милиарда рубли (89 милиона долара) през последните две години.

Досега Баевски не е привличал вниманието към себе си. Връзката му с Путин била разкрита от  разследващия журналист Роман Анин, който извършва проучване за източноевропейската медийна мрежа Проект за отразяване на престъпността и корупцията.

Григорий Баевски е бивш мениджър на недвижими имоти в държавна компания от Санкт Петербург. През 2006 г. той основал вилен кооператив край града заедно с Аркадий Ротенберг и брат му Борис. Започнал бизнес с братята през 2011 г. А до 2014 г. работил като директор на инвестиционната компания на Аркадий Ротенберг. Той бил съдружник и в банка СМП, чийто мажоритарни собственици са гореспоменатите братя.

Ройтерс изпратила запитване за сделките с имоти на Баевски до последния му известен домашен адрес и до неговите компании. Отговор така и не бил получен.

"Нищо не знаем за това кой е този Баевски. Президентът също не го познава", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред агенцията.

Преди няколко дни той заяви пред журналисти, че се окачват публикации за връзките на Путин с неговите приятели от детинство и за това как те получили държавни поръчки. Той каза също, че няма да коментира, тъй като Кремъл смята, че статиите са част от политически мотивирана кампания за дискредитирането на Путин.

Говорител на Ротенберг заяви, че бизнесменът няма информация за сделките с имоти на Баевски. Запитан дали Баевски е действал от името на Ротенберг в тези сделки или те са свързани с приятелството на Ротенберг с Путин, гтоворителят на олигарха каза: "Разбира се, че не. Такива твърдения са абсурдни." Според него Баевски "не работи" за нито една компания или холдинг на Ротенберг."

Очаквайте подробности.