Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че се отказва от сериозен бизнес портфейл - "Булгартабак", "Химко", "Канал 3", но "Техномаркет България" остава в полето на неговите инвестиции и явно намеренията му за развитието на компанията са сериозни.

КАКВО МУ ОСТАНА НА ПЕЕВСКИ

Веригата е получила кредитна линия в размер до 10 млн. евро от "Търговска банка Д", гарантиран с негова собственост, показва справка в Търговския регистър. Заемът е обезпечен с първа по ред ипотека на сградата на бТВ в столичния квартал Манастирски ливади - Изток, която "Балканска медийна компания", фирма, в която половината от капитала се държат от Пеевски, а другата част от майка му Ирена Кръстева, придоби през януари. "Балканска медийна компания" се явява и съдлъжник по кредита заедно с "Техномаркет България".

ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ НЕЩО ЗА ДРУГ? ПЕЕВСКИ КУПИ И СГРАДАТА НА БТВ

Същия месец Комисията за защита на конкуренцията разреши на друга фирма на Пеевски и Кръстева - "НСН Инвестмънт", да придобие 50% от "Техномаркет България". Делът принадлежеше на компанията "Е.Миролио" на бизнесмена от италиански произход Едоардо Миролио.

В горепосочения заем като съдлъжник се явява и фирмата "Балканска медийна компания". Наскоро Кръстева беше освободена от поста изпълнителен директор на компанията.

ПЕЕВСКИ "УВОЛНИ" МАЙКА СИ

Въпреки смяната на собствеността в "Техномаркет България" ръководството на компанията не е променяно.

Договорът за кредит е сключен с банката на 17 март. Седмица по-късно "Техномаркет България" е заложен като обезпечение на кредита.