100 000 лв глоба ще трябва да плати "Лукойл Нефтохим" за разлива на бензин в Бургас в сряда, съобщи екоминистерството. 

Вечерта на 30-ти март тонове бензин са изтекли на пътя между бургаските квартали "Долно езерово" и "Братово". Става думазамежду 10 и 30 тона, част от които са попаднали в река Чакърлийска, която се влива в Бургаското езеро. На автоматичната измервателна станция "Долно Езерово" е установено до 36 пъти превишения на пределно допустимата концентрация на сероводород от 0,0050 mg/m3 в 02,00 часа и след това в 05,00 часа на 31-и март.

"Лукойл" са получили констативен протокол от проверката за нарушенията.„

Днес МОСВ обяви, че глобата ще бъде в размер на 100 000 лв.

"Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата", коментира министърката Ивелина Василева. 

Това е втори почти идентичен случай за "Лукойл Нефтохим" в последните две години. Тогава отново имаше разлив над 30 тона на същото място, като бе установено, че причината е опит за кражба на гориво. Въпреки че отново се говореше за 100 000 лв в началото, в крайна сметка бе наложена глоба от 9220 лв, която пък падна в съда, който установи, че от фирмата не са виновни за разлива.

Миналата година именно след този случай екоминистърката Василева предложи да се увеличи обсегът на глобата до 500 000 лв. Досега обаче не е налагана такава глоба.

Ако при последващ оглед служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Бургас открият мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, на рафинерията ще бъдат наложени допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.