Наказани за кражбата на личните данни на хиляди българи все още няма, но поне ЦИК усложни системата за проверка с ЕГН подписали ли сме се в подкрепа на някоя партия, за да участва в евровота.

С избухването на скандала с откраднатите лични данни на хора, които никога не са се подписвали за политформации, стана ясно и че самата система за проверка, която се намира на сайта на Централната избирателна комисия, не е защитена от чужда намеса. Досега тя позволяваше всеки, който разполага с ЕГН-то на друго лице, просто да го въведе и да се сдобие с информация има ли политически пристрастия и какви това лице.

От днес обаче системата изисква освен въвеждане на ЕГН и въвеждане на e-mail адрес, което донякъде може да даде гаранция за персонализация на лицето. След посочването на електронната поща, потребителят получава на нея персонален код за достъп до системата, който се състои от десет символа - букви и числа. Едва след това с въвеждането на ЕГН-то, този код и контролният код, лицето може да провери подписало ли се е в нечия подписка или не.

Няма обаче опция за изпращане на персоналния код с SMS на личния мобилен телефон, чрез стационарен телефон, факс и др. канали, както настояваше в предписанията си към ЦИК Комисията за защита на личните данни.

Преди месец тя излезе с няколко конкретни искания към изборната администрация за усъвършенстване на системата. Тогава от ЦИК се опълчиха като казаха, че ако ги въведат, това ще доведе до събирането на твърде много трафични данни от хората. Т.е. данни за IP адреси, от къде влиза интернет потребителят и др. Членовете на ЦИК се позоваха на отменената наскоро от Европейския съд директива за съхраняването на такива данни.