Шега на екипа на Google за първи април обиди много и дори доведе до уволнението на други. 

Шегата е проста, но не непременно смешна - до бутона за изпращане на имейл в пощата Gmail има нов - "mic drop", или "пускане на микрофона", жест популярен в музиката и киното, обикновено в края на изпълнение. Той слага кратко видео, в което миньон от популярния анимационен филм пуска микрофон.

View post on imgur.com

"Просто отговорете на който и да е имейл, използвайки новия бутон "Прати+Пускане на микрофона". Да, дори и да се опитат да ви отговорят, няма да го видите."

Това не е шега, но все пак е заобиколимо - имейлите се крият в таба "цялата поща", но не съобщават, че са дошли, което ги прави много лесни за изпускане. А бутонът е близо и много хора просто натискат встрани.

Повечето потребители не оцениха хумора и се отплакаха във форумите на Google.

"Инцидентно ударих новия бутон по време на писането на професионален имейл. Умирам си да махна тази щуротия", разказва потърпевш.

"Това е ужасно - току що пратих имейл на клиент с тази тъпа иконка на него. Не мога да си позволя тези тъпи номера!" оплаква се друг.

Трети пък твърди, че е загубил работата си заради шегата:

"Пращам статиите на шефката си и не чувам нищо от нея. Без да искам пратих имейла, използвайки бутона "пускане на микрофона".

Шефката му се обидила на видеото, като решила, че е обида към редакторските й умения и го уволнила.

Google са заявили, че услугата ще е на линия 24 ч. и дори ще се появи в мобилната версия, но не са коментирали оплакванията.