Правосъдната министърка Екатерина Захариева хареса инициативата на Естония от 2015 г. да бъде създаден специализиран международен съд за престъпленията на комунизма. Това стана ясно от думите й в парламентарния конгрол. Депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на комисията по досиетата Методи Андреев попита Захариева дали страната ни би се присъединила към идеята на прибалтийската страна. 

"Като гражданин, лично бих подкрепила инициатива за създаване на специализиран международен съд за престъпленията на комунизма", обяви министърката.

По думите й целта на личната подкрепа е не само да се окаже морална подкрепа на близките на жертвите на комунистическите режими, а и за да се покаже на българските граждани, че не трябва да има забравени и ненаказани престъпления.

Захариева обаче обясни, че към момента в България не е постъпвала показа за присъединяване към инициативата на международен съд от естонската страна. Затова след като сподели гражданската си позиция, тя отговори пак, но в качеството си на член на правителството:

"Като министър ще ви отговоря, че бих могла да се ангажирам със сериозно разглеждане и обсъждане на предложението от компетентните български институции, които по Конституция следва да одобрят такова предложение.“