В навечерието на откриването на фестивала „Трайбека“ режисьорът на спорния филм, в който се търси връзка между ваксината и аутизма, заяви, че „решението за изваждането на филма му от програмата е нарушение на първата поправка“. 

РОБЪРТ ДЕ НИРО ИЗТЕГЛИ АНТИВАКСЪРСКИ ФИЛМ ОТ "ТРАЙБЕКА"

В неделя Робърт де Ниро, съосновател на "Трайбека" обяви, че изтегля Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe от програмата. „Възнамерявах да покажа този филм, за да дам шанс на възможността за разговор по тема, която е дълбоко лична за мен и семейството ми. Но сред като го гледахме отново заедно екипа на фестивала „Трайбека“ и със специалисти от научната общност, ние решихме, че той няма да допринесе за задълбочаване на дискусията, както си надявах, написа актьорът в мотивите за решението си.

Андрю Уейкфийлд реагира. „Вече не става дума само за ваксините и гражданските права, а и за свободата на словото“, каза режисьорът на Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe („Ваксини: От прикриване до катастрофа“), дискредитиран британски лекар с отнети права за практикуване заради подправено изследване. То бе публикуваното през 1998 г. и сочеше връзки между комбинираната ваксина МПР и аутизма. Но в него бързо бяха открити множество пропуски и фалшификации, а британското списание „Медикъл джърнъл“ го нарече „старателно изработена измама“. Списание „Лансет“, което бе публикувало изследването, се отрече от него, посочва „Гардиън“.

Уейкфийлд говори в Лос Анджелис в сряда на специална пресконференция, след като от дистрибуторската компания „Синема Либре студио“ обявиха, че организират премиера на фирма му в петък в Ню Йорк, а след това ще го разпространяват из цялата страна. Той каза, че решението на „Трайбека“ да се от окаже от филма му, дни след като Де Ниро, който е съосновател на фестивала, защити участието му, „ще предизвика силно недоволство сред филмовите творци по цял свят”.

Неговите чувства бяха споделени от Фелипе Диас, изпълнителен директор на Cinema Libre, който каза, че фестивалът изпраща „ужасно послание на кинодейците“. Диас припомни „много разгорещения“ спор с шефовете на фестивала в събота, след появата на новината:

„Казах им: Вие съсипвате живота на филмовите творци, както и на дистрибутора – това решение ще ни ощети тежко.“

Запитан дали целият шум около скандала няма да повиши интереса към „Ваксини“, Диас бе категоричен, че дистанцирането на Де Ниро от филма му носи само щети.

„Сега хората мислят, че „Ваксини“ е въздух под налягане – коментира Диас. – Ще ми се да беше показан поне веднъж на „Трайбека“. Ще ми се хората да го бяха видели, защото тогава щяхме да имаме истински дебат за него.“

Що се отнася до това как „Ваксини“ първоначално е бил включен във фестивалната програма, Диас обяви, че Уейкфийлд се е свързал с Де Ниро, който има дете с аутизъм и му е изпратил филма.

„Казаха ни, че Де Ниро го е харесал, мисля, че за него беше много важно да го покаже на фестивала.“

Диас разказа и че чул от шефовете на фестивала за натиск от страна на спонсорите като основна причина за изваждането на филма от програмата. Един от големите донори на събитието е фондацията „Алфред Слоън“, която заедно с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, дарява пари за разработването на ваксина против СПИН.

Още от първите съобщения за включването на документалния филм във фестивалната програма, „Ваксини“ често се описва като „антиваксър“ филм. Създателите му обявиха, че това е лъжа, а истинската им цел е „да бъдем сигурни, че ваксините са безопасни“.

Филмът се опитва да докаже вече опроверганата теория на Уейкфийлд, включително и с твърдения за нови факти, които според режисьора американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, крият.

„Медиите бяха измамени, съзнателно или не обществеността беше измамена – защото това не е документален филм против ваксините. Ние искаме безопасни и ефективни ваксини против сериозните заболявания при децата – заяви Уейкфийлд. – Ако искате да разберете за какво става дума, идете и го вижте. Ако не – не го коментирайте“.

В Ню Йорк от петък филмът ще бъде показван в един киносалон. След прожекциите в петък и събота Уейкфийлд ще се срещне със зрителите и ще отговаря на въпроси.

Площад "Славейков"