"Моето мнение е, че подобни ограничения трябва да съществуват по отношение на учебни заведения, публични места, така, както такива забрани съществуват в някои западноевропейски страни, и най-вече в учебни заведения", заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи БНР.

Обвинител №1 коментира дали е добра идеята забраната на бурката, факт изцяло във Франция и Белгия, и на местно ниво в Испания, Италия, Германия и други. 

НА ДЕЛОТО ЗА РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ: ПАЗАРДЖИК Е СЪЗДАДЕН ОТ ОСМАНЛИИТЕ, НЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ

Обвинител №1 бе в Пазарджик на работна среща с Окръжната и Районната прокуратура, като преди това коментира пред журналисти делото срещу 14 подсъдими за пропагандиране на идеите на „Ислямска държава” и за призоваване към война, което днес се гледа там. Цацаров подчерта, че то няма нищо общо с религиозните свободи, но все пак коментира подобни въпроси.

"Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Това трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства. Да не се позволи религиозният мотив да сеизползва за политически цели. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота", обясни позицията си Цацаров пред агенция "Фокус".

И посочи, че Законът за вероизповеданията се нужда от сериозен ремонт, с който да се намери баланс между религиозната свобода и интересите на обществото.

За делото с имамите, чието поредно заседание е днес, главният прокурор заяви, че не е коректно да се коментира докато едно дело е в събедно производство.

"Най малкото не е коректно към съда. Всичко това, което е необходимо, за да обоснове прокуратурата обвинителната си теза, е направено. Когато разследването по това дело започна, ще ви припомня парламентарен дебат, при който ДАНС беше наречена спяща клетка, а не ИДИЛ, при този дебат бе изтъкнато, че тези действия се извършват от ДАНС и прокуратурата, за обосноваване на техните бюджети, а от страна на прокуратурата - действията и били ПР. Времето показа, че авторите на тези думи са действали в услуга на своя собствен политически ПР. Времето показа, че подобни явления са изключително опасни”, отчете Цацаров.

Това е критика към Атанас Атанасов от РБ, който в края на 2014 г поиска оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев именно с довода, че агенцията е "спяща клетка", визирайки не принадлежността й към ИД, а активната й дейност.

"Вчерашната ни среща с директора на Европол показа, че подобни явления са само началото. В страни като Белгия, Франция, явления, за които тук се води съдебно производство сега всъщност са били началото на нещо далеч по-голямо", обобщи Цацаров.