Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира пред бТВ промените в закона за съдебната власт, с които бяха увеличени заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС ВЕЧЕ СА С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ

"Това е в рубриката глупост. Възнаграждават ги, за да им слугуват", убедена е Дончева.

Според нея в ранната демокрация и управляващите, и опозицията, все пак са търсели някакви специалисти.

"Вече търсим само биографии. В резултат на което ние сме до кривата круша. С едни хора сивички, с никакви възможности, но имат всички реквизити да бъдат министри. Когато сте назначеили за министър един човек, който не разбира особено от сферата, той обикновено е безконфликтен. Ние бихме могли и без министри", каза Дончева.

Споеред нея съдебната реформа представлява "козметични външни промени", от които няма да има ефект.

"Никой няма да пипа никого, няма да си разваляме добрите отношения, добрият тон е белег за политическа стабилност. Не знам кой от Брюксел им се хваща, Мисля, че тези от ЕНП много ги устройва тази работа, те се интересуват само колко депутати за излъчени от ЕНП", смята Дончева.

Според нея спрените обществени поръчки са само няколко. А 3-4 фирми са взели 90% от поръчките и ще бъдат компенсирани по някакъв начин.

"Дава ли му на Борисов закона да спре поръчки? В една нормална държава, институционална министър-председателят да се бърка в каквото трябва и не трябва... Или има правила и върховенство на закона, или няма такова", заяви Дончева.

Дончева разкритикува и закона за борба с корупцията, изготвен от екипа на вицеремиера Меглена Кунева. Тя го определи като опасен и глупав и го сравни с отнемането на нетрудови доходи от времето на социализма.

ЗАКОН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА: ВТОРИ ОПИТ