Представители на политически партии подписаха Антикорупционен договор, във връзка с провеждането на предстоящите избори за Европейски парламент.

Антикорупционният договор е инициатива на международната организация Transperancy International, с която Асоциация „Прозрачност без граници” работи в сътрудничество. Присъстваха представители на ГЕРБ, Реформаторски блок, който беше представен от Меглена Кунева, АБВ - Румен Петков, БКП, „Коалиция за България”, „Зелените”, независими депутати и др.

Антикорупционният договор е насочен към кандидатите за евродепутати от всички държави-членки на ЕС. Отсъстваха представители от ПП "Атака", ДПС, НФСБ, „България без цензура” и др. От ГЕРБ благодариха за инициативата и заявиха, че това е изключително важна национална задача и общо разбиране, че тази политика е изключително необходима.
„Така се прави, това е общество. Това, което подписвам, пази обществото, но пази и политиците. Нашата задача, при следващите избори, е това да бъде пътят, по който ще тръгне политическият живот в България”, каза Меглена Кунева.
„Понякога отсъствието от подобно мероприятие е по-важно от присъствието. Тоест знаем, че отсъстващите не са поели този ангажимент към българското общество”, каза Румен Петков.


Антикорупционният договор е инициатива на международната организация за превенция и противодействие на корупцията. Основните стандарти на договора са институциите на ЕС като модел на прозрачност, отчетност и почтеност, повишаване почтеността и прозрачността при разходване на публични средства, гарантиране на ефективна защита на лицата, сигнализиращи за нередности и корупция.