Малко статистика

Доклад на Световната здравна организация (СЗО) сочи, че 3.3 милиона души годишно умират вследствие на злоупотреба с алкохол. Бройката надминава смъртните случаи от СПИН, туберкулоза и домашно насили взети заедно, сочи проучването. Според данните на СЗО 5.9% от всички смъртни случаи по-света са причинени от алкохола, докато починалите от ХИВ/СПИН са 2,8%.  Включвайки шофирането в нетрезво състояние, свързаното с употреба на алкохол насилие и малтретиране, и множество болести и психични разстройства, алкохолът причинява един от 20 смъртни случая в световен мащаб всяка година, съобщава здравната организация на ООН. 

В класацията на най-големите пиячи челно място заема Европейския съюз. Според експертите от СЗО най-много алкохол се употребява в Беларус - 17,5 литра твърд алкохол на човек годишно. На второ място е класирана Молдова (16,8 литра), а на трето - Литва (15,1 литра). Тези количества надвишават над два пъти средния показател в света, който възлиза на 6,2 литра чист спирт на човек на хората над 15 години. У нас средната консумация на твърд алкохол е намаляла до 13 литра годишно, което е с около 7 литра по-малко в сравнение с изследвания в периода 2006-2012 година. СЗО обаче ни отрежда челно място в пиянската класация, заради количествата твърд алкохол изпити за седмица. 

Според експерти в организацията допустимата седмична консумация е 210 мл, а високорисковата – 280 мл. В България количеството за седмица средно е 427 милилитра концентрат. 

По данни на НСИ у нас процентът на консумиран алкохол за последните 15 години се покачва, но тук влизат бирата, виното и спиртните напитки. В частност българинът консумира повече бира - средно 18,9 литра годишно. За сравнение през 2006 година количеството е 14,4 литра на човек. При ракията и виното се отчита лек спад - от 6 на 5,5 литра вино и от 2,3 на 2 литра ракия. Погледнато така 2 литра ракия или друг твърд алкохол годишно не звучи страшно, въпреки че според СЗО всичко над 40 милилитра концентрат на ден се смята за високорискова консумация. 

Пияници ли сме наистина?

Като цяло българинът обича чашката и никога не се е числил към групата на въздържателите.  Мнозина ще кажат, че на организациите им е малка "мерилката" и затова сме напред в класациите на много пиещите. У нас се пият по-малко спиртни напитки за сметка на бирата в последните години, но рязко е спаднала възрастта за първа консумация на алкохол - 11,5 години. За сравнение в повечето страни от ЕС тази възраст е 15-16 години. България се нарежда и в челните места по битов алкохолизъм, пием по-малко, за сметка на това редовно. "Двете малки" след работа ни слагат в листата на "пияниците" според СЗО. 

Може ли алкохола да бъде полезен?

Алкохола, подобно на кофеина, има доста противоречива репутация и по-често отива в групата на вредните напитки. Въпреки това учени продължават да изследват потенциалните му ползи. Антиоксидантите в хубавото червено вино са полезни за сърцето, бирата пък съдържа почти всички витамини от групата B, заради бирената мая. Концентраът не се радва на особена популярност когато се говори за полезни питиета, но експерти твърдят, че 40-50 милилитра на ден понижават нивата на стреса и влияят положително на сърдечно-съдовата система. Въпросът е да си останете с "едното малко", защото по-големите количества нанасят вреда на организма според лекари.