Забавянето на някои учебници по новата програма през идната учебна година е неизбежно, обяви на пресконференция в Хасково министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя се срещна днес с 400 преподаватели и директори на училища от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора, предаде БГНЕС.

Новият буквар за първолаците ще остане за следващата година. Това е така, понеже букварът се ползва само първия срок.

Забавяне ще има и при учебника по история за 5 клас, допълни Кунева. Уверенията на издателите са, че той ще бъде готов в края на ноември.

Кунева заяви, че пред нея като министър имало два варианта – или да отложи реформите с новия закон за образованието, или да поеме риска от известни неуредици, но промените в училище да започнат още следващата учебна година.  Тя е убедена, че българските учители ще се справят с предизвикателствата и новият закон ще доведе до професионален подем, а не до сътресения в системата. 

Министърът смята, че новият закон дава много повече свобода на учителите и в центъра на образователния процес вече няма да е учебникът, а учителят.

По-рано Кунева заяви, че ако законът за предучилищното и училищното образование се отложи с една година заради ситуацията с учебниците за първи и пети клас, се отлагат и всички останали аспекти на реформата. Това ще доведе до отлагането на преквалификациите за учителите и за допълнителните обезщетения за пенсиониране, предвидени в закона.