ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Обичайно е в една предизборна кампания да се дават екзотични обещания, особено когато са в сферата на популизма. Добре е някой да върви след политиците и да разяснява какво точно са имали предвид. Новоизлюпен политик преди няколко дни в стихията на своите тежнения заяви, че трябва ЦСКА и „Ботев” (Пловдив) отново да преминат към Министерство на отбраната, а Левски към МВР. Неизказаното продължение е, че тези отбори ще бъдат издържани от държавния бюджет. Така както беше по закон до 1990 г., а и след това връзката дълго се точеше в годините. Всъщност спортният клуб "Левски" в някаква степен ползва протекциите на МВР и до ден днешен. И въобще на управленско ниво и във футбола, и в спорта, „Левски” е в ръцете на разклоненията на бившата Народна милиция.

Популистката нишка в обещанието е очевидна - „Левски” и ЦСКА имат милиони привърженици, защо да не ги почешем зад ухото като ги върнем в спомените за доброто старо време. Да, ама нещата изобщо не са толкова прости. А и би било много интересно да знаем, какво мисли настоящият собственик на „Ботев” за идеята да му вземат отбора и да го дадат на армията. Ще му бъде ли приятно да види как инвестиции от 40-50 милиона лева се изпаряват!?

Някогашната издръжка на ЦСКА

е колкото половината сегашен бюджет на МО. ЦСКА „Септемврийско знаме”, „Левски – Спартак”, както и всеки един друг спортен клуб в предишната държава, бяха идеологически институти.  Като такива те получаваха щедри субсидии от държавата. И изпълняваха съответните функции. Топлата вода не бе измислена у нас, всичко бе направено спрямо челния съветски опит. В условията на спортно противоборство между двете политически системи се постигаха уникални постижения. Истината е, че тази система с държавно финансиране на спорта спечели всяка една олимпиада от 1972-ра до 1988 г. И макар спортистите уж да бяха аматьори, това струваше страшно много пари. Вероятно милиарди!

Предложението да се задължат две силови ведомства да субсидират спортни и футболни клубове в наши дни може да се осъществи само в една държава - Северна Корея. Това е единственото място на планетата, където спортът още е идеологическа величина. Дори в ислямска република Иран моделът е различен и почти като в другите страни.  Всъщност съществува един вариант, който не е 

хрумнал на споменатия политик

Много лесно е да се направиш на популист, по-трудно е да измислиш наистина работещо решение. Примерно една добра идея в тази посока е по 1 процент целево от бюджета на спортното министерство директно да се пренасочват към ЦСКА и „Левски”. Това прави някъде по около 10 милиона лева за всеки един от двата клуба. Как тези пари ще си ги разпределят между спортовете и Цар Футбол си е тяхна работа. Всъщност футболът може да вземе всичко!  Ако не ги откраднат, каквато опасност съществува, с тези пари двата клуба наистина ще могат да си възвърнат част от старите позиции.

Но това изглежда работещо решение, което е напълно приемливо при положение, че ЦСКА и „Левски” се обявят за национално богатство. Каквито са „Реал” (Мадрид), „Байерн” (Мюнхен), а около нас „Стяуа” (Букурещ), „Цървена звезда” (Белград)... Понеже никой не може да си представи животът без двата спортни стълба на България е нормално към тях да бъде проявено и специално отношение.

Връщането към старото

е умряла работа. И какво като формално ЦСКА отиде към армията, а Левски към полицията? Ще са последната грижа на двете ведомства и ще ги държат на хляб и вода. Един проблем в повече. Друго е самата държава да ги обяви за национално богатство и да субсидира дейността им. И така да инвестира в бъдещи олимпийски медали и големи футболни успехи.

И това ще бъде една сериозна промяна спрямо положението от 1991 г. насам. Това, което толкова не харесваме сега, бе направено тогава. Държавата спря изведнъж и без предупреждение кранчето на футбола и каза на клубовете да се оправят както знаят и могат. И общо взето се случи най-нормалното. Връх взе нейно величество парата. Онези, които намериха пари оцеляха, другите изчезнаха или живуркат без да знаят защо.

Ако искаш да изкараш ЦСКА и „Левски”, а след това и още 4-5 от най-големите спортни клубове над общата черта този вариант изглежда добър. А и може да се направи без да се нарушат строгите европейски правила. Защото това армията или полицията да издържат професионални футболни клубове, определено ще е впечатляващо за партньорите от ЕС. На тях първо трябва да им се обясни как един държавен ТЕЦ издържа „Берое”!?

Иначе полето на мечтите е ясно. Всеки политик си представя как под неговото управление спортните успехи ще се мултиплицират и той ще ги озарява с присъствието си. Вероятно така вижда нещата и новият политик, седи си на стадион „Сантяго Бернабеу” в Мадрид и наблюдава полуфинал в Шампионска лига между „Реал” и „Ботев” (Пловдив). Да, ама след това ще се събуди облян в студена пот….