През април инфлацията е 0,3% спрямо март, а на годишна база има спад на цените от 1,6 процента, обяви Националният статистически институт (НСИ). През януари, февруари и март ведомството регистрира дефлация.

Най-голямо намаление през април спрямо предходния месец НСИ регистрира при цените на услугите за развлечение и култура (-2,3%), съобщения (-0,4%), ресторанти и хотели (-0,1%).

На равнището от март остават цените за стоките и услугите, свързани с обичайната поддръжка на дома. Поскъпнали са услугите в сектор транспорт (+0,8%), облеклото и обувките (+6,1%), хранителните продукти и безалкохолните напитки (+0,4%), както и услугите в сектор здравеопазване (+0,2%)

Според НСИ през април спрямо март по-осезаемо са поевтинели краставиците (-25,9%), листните зеленчуци (-13,1%), захарта (-4,3%), свинското месо (-2,2%), газираните напитки (-2,1%), брашното (-0,7%) и други. През месеца са поскъпнали зелето (+28,6%), доматите (+10,5%), ябълките (+7,8%), шоколадът и шоколадовите изделия (+1,8%) и други.

През април в групите на нехранителните стоки и услуги най-голямо увеличение НСИ отчита при облеклото и обувките - съответно с 4,6 и 9,2%, пътническия железопътен транспорт (+2%), пътническия въздушен транспорт (+18,5%), хладилниците и фризерите (+1,4%) и други.

В четвъртия месец на годината цените на комплексните услуги за почивка и туристически пътувания са намалели с 6,5%, а в хотелите – с 4,3%. Цените на телевизорите са спаднали с 2,7%. При лекарствата и на лекарските услуги НСИ регистрира увеличение с по 0,2%, докато цените на стоматологичните услуги остават на равнището от март.