Лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева коментира пред Нова тв, че отстраняването на Делян Пеевски и Ирена Кръстева от позициите им в бизнеса и политиката в момента няма да е лесен и бърз процес.

"Рано е да се говори. Ахмед Доган ще трябва да излъчи лидер на партията си. Не знам дали е окончателно решението му той да не бъде. Очевидно задкулисието към което принадлежи Доган, но не само Доган, ще трябва да преоцени ролята на Пеевски. Неговото публично възприемане е много негативно за задкулисието. Пеевски и Ирена Кръстева не са безобидни. Този "развод", който се очертава, няма да е кратък и безпроблемен. Тези хора са получили много възможности, за да си тръгнат просто така", каза Дончева.

Според нея гражданите трябва да се интересуват от отстраняването на мутрите и мафията от властта и нормализирането на политическия живот.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА: МАФИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНА ОТ ВЛАСТТА

Дончева смята, че мафията винаги е имала въздействие върху политиката, но до скоро все пак е трябвало да се договаря с политическите партии, докато сега има сериозни властови позиции.

"Пламен Орешарски - един човек, който много уважавам - беше обруган заради собствената си липса на характер. На него му натресоха министри по този начин. Голямо е изкушението да си министър-председател и министър. Поведението на една част от партиите в Реформаторския блок (РБ) също сочи за такова нещо", каза Дончева.

Според нея се е стигнало до там правителството да е разпределител на обществени поръчки, а от време на време някой да се отстрелва заради решаване на вътрешни проблеми.

"Случаят ДАИ не показва никаква надежда, това показва, че тия са дребни цаци и не се се отчели някъде. Министър-председателят може да спира обществени поръчки до определен етап. За това има закон. Не е само въпросът правилните или неправилните фирми ще вземат поръчките. На това са заложници хиляди хора, които вземат заплати. Това е принципна позиция. Точно и еднакво прилагане на закона към всички", обясни Дончева.

БОРИСОВ: ЗНАЕМ ВСИЧКИ ШАПКИ И КАСКЕТИ НА ШЕФА НА ДАИ

Дончева смята, че спирането на обществените поръчки от премиера Бойко Борисов е все едно "падишахът" да каже за някой, който е оправдан на последна инстанция, че трябва да бъде осъден.

"Никога не можеш да кажеш, че всеки човек, който работи в държавната администрация, и дори на висок пост, е слуга на мафията и на мутрите. Но въпросът е кой дава облика и кой дава насоката. Каква е ключовата разлика? И мутрите, и мафията, правейки легален бизнес, винаги накрая ще стигнат до рекет" добави Дончева.

Според нея има два проблема в България – липсата на икономическа политика и отровеният бизнес климат.

"Отровеният бизнес климат се изразява в това да разделиш бизнеса на наши и чужди. Нашите фирми да получават поръчките и чадъра, а чуждите на управляващите да получават удари от всякакви посоки, привидно законни, до фалирането им. Случаят с ДАИ може да се случи на всяко правителство и то трябва да реагира със силата на закона", коментира още Дончева.

За пореден път тя разкритикува Закона за борба с корупцията, изработен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева.

"Този закон създава презумпция на виновност. Ако вие имате прости недвижимости, това че те ви блокират няма да ви бърка. Но по отношение на сметките не е така. Някой пише нещо анонимно. Вие знаете теферчето на Филип Златанов. Те преследваха за неподчинение. Когато теб те хванат в една процедура - блокират цялото имущество, в пъти повече от това, което ви търсят. Вие стоите блокиран в продължение на година-две. Това не може да бъде така. Този закон е направен върху три закона, които се прилагат от години. Вижте до какво е довело тяхното приложение. В тези закони е порочно самото целеполагане на закона. Там има дефекти на правовата държава. Те могат да го продадат в Брюксел, но тук могат да родят само мракобесие, преследване на политически и икономически противници", смята Дончева.

ЗАКОН ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА: ВТОРИ ОПИТ

Тя призна, че е заявила намерение да се кандидатира за президент на изборите наесен, но изтъкна, че не трябва да се бърза.

"Бързата кучка слепи ги ражда. Името е извадено от месец-два. Кандидатирането става като си подадеш документите. Аз съм заявила намерение за кандидатиране, но нека да не бързаме и да не правим нещата припряно. А в крайна сметка изборите още не са обявени", обясни Дончева.