Днес се събудих с откритието, че участвам в предизборна кампания.

Това написа в личния си профил във facebook футболистът Димитър Бербатов. Поводът - материал на Нова тв, направен по сигнал на гражданин. Разказва се, че в Свиленград от няколко дни се разпространяват календарчета с лика на Бербатов. Календарчетата определено навеждат на мисълта за политическа агитация, тъй като в един от горните им ъгли в кръгче е поставен номер 29, зачеркнат с Х. А това е номерът, с който ДПС се явява на евровота. Отдолу пък пише 25 май - денят на изборите. Пише обаче и шеговитото: "Купуването и продаването на мачове е престъпление".

"Утре може да е друга партия или фирма, припознала ме като своя човек. Това с календарчето и номера на бюлетината нито е невинно, нито изглежда да е направено без знанието на авторите и бенефициентите, още повече, при липсата на официална реакция и разграничаване от страна на съзнателно или несъзнателно замесените в това", посочва още футболистът в статуса си. 

"Аз съм Димитър Бербатов. Името ми на милиони фенове на футбола по света им говори нещо. Днес вкарвам голове за "Монако". Имам и фондация - кауза, зад която публично съм застанал. Нека е ясно! Когато реша да застана зад нещо друго, или да бъда лице на каквото и да било, ще го направя, както съм го правил и досега - публично и официално. Всичко останало е безогледно и недопустимо използване на името и образа ми без мое съгласие", възмущава се той.

Според зрителите на Нова това календарче се разпространява от няколко дни в ресторанти и пощенски кутии в града. Твърди се, че календарчетата са печатани в книжарница, но пък собственикът Мавридис Добчев отрече да ги е виждал. Веднага след като тв екипът разговаря с него, той постави табелата "Затворено".

Автор на календарчетата е свиленградчанин, който се занимава с реклама и пиар. Той обяснил, че искал да си направи шега, а номер 29 бил броят на мачовете, изиграни от Бербатов в "Манчестър Юнайтед". Зевзекът не застана пред камерата.

От местната структура на ДПС категорично отрекоха да имат нещо общо с календарчетата, но признаха, че знаят за тях.

"Според мен това е една не детинска, а изобщо една неразумна постъпка. Не е взето никакво политическо, или ако щеш на общинско ниво решение. Човекът е..., самоинициативен е. Все му идват такива идеи. В момента сигурно е доволен от нас като политическа партия и това му е изразът на задоволството", коментира Мелек Хусеин, председател на общинската структура на ДПС в Свиленград.

Хората в града обаче свързаха календарчето единствено с изборите и осъдиха използването на образа на Димитър Бербатов за политическа агитация, показа кратка анкета на Нова тв.