Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков отрече той или съпругата му да са имали офшорна компания. Снощи руският вестник "Новая газета", който е част от Международния консорциум за разследваща журналистика, публикува новина за офшорна компания на фигуристката Татяна Навка, за която Песков се ожени миналото лято.

КАК ГОВОРИТЕЛЯТ НА ПУТИН СРЕЩНА ОФШОРНА ПРИНЦЕСА

Според Досиетата "Панама" Татяна Навка е притежавала офшорна компания, която е закрита през ноември 2015 г. Руският закон забранява на семействата на толкова високопоставени чиновници да притежават чуждестранни финансови инструменти. Но за да се установи, дали Песков е нарушил тримесечния срок, в който е трябвало да изчисти със съпругата си това несъответствие, е важна датата на самата сватба.

"Не мога да кажа и няма да кажа. Това е мой личен въпрос", коментира Песков пред журналисти в Москва. 

ДОСИЕТАТА "ПАНАМА": ПУТИН. ИЛИ КАК ДА СКРИЕШ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ

Песков обърна внимание на журналистите в Кремъл, че в разкритията има и други държавни глави, но всички световни медии публикуват снимка именно на Владимир Путин.

Защото Путин, Русия, нашата страна, нашата стабилност, нашите наближаваши избори – това са основните цели. Но работата по този план е слабо ефективна и едва ли е в състояние да окаже някакво негативно влияние именно заради ниското качество на изпълнение“, казва Песков, цитиран от РИА Новости.

Според говорителя на Путин, в Кремъл много добре познавали тези журналисти.

Очевидно там има много журналисти, чиято основна професия едва ли е журналистиката. Много представители на бивши сътрудници на Държавния департамент и ЦРУ. Знаем как се финансира тази организация. Това е достатъчно открита информация, която говори сама за себе си – както за гледната точка, така и за предсказуемостта на тези другари“.

Очаквайте подробности!