Съпругата на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете е сред лицата в най-голямото изтичане на тайни документи - Досиетата "Панама", които анонимен източник разкри пред немския в. "Зюддойче Цайтунг".

ЩЕ СВАЛЯТ ЛИ ДОКУМЕНТИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО В ИСЛАНДИЯ? (ВИДЕО)

Микаела Комек Соли-Бюмон от богатото аристократично семейство Домек е получила правото да одобрява финансови транзакции в Инвеститорската група "Ринконада", фирма, създадена в Панама през 2005 г. Това показва един от 11,5 милиона изтекли документи.

Офшорни фирми като "Ринконада" имат легален бизнес, но често се създават за да се крие богатство и да се избегнат данъци. Подозрения за укривания от таксите има за много политици, милиардери и известни личности, които се появяват в панамските документи. 

В ДОСИЕТАТА "ПАНАМА" - 50 БЪЛГАРСКИ ФИРМИ И НИТО ЕДИН ПОЛИТИК

Тя е съществувала, докато Канете е бил на държавен пост в Испания и ЕС.

Офисът на еврокомисаря е казал пред Международния консорциум на разследващите журналисти, които разследваха документите, че всичките му активи се администрирали отделно от тези на съпругата му, и че данъчните му декларация съвпадат напълно с правилата на Съюза.

Адвокатът на жена му пък твърди, че всичките й активи са обявени пред испанските данъчни.

ЕВРОКОМИСАР С АКЦИИ В ПЕТРОЛНИ КОМПАНИИ

В края на 2014 г Канете бе обвинен, че притежава акции в офшорни петролни компании. ЕС поиска той да ги продаде, преди да заеме поста си, което и направи.