Френският вестник "Монд", който е сред разследващите аферата с прането на пари и изтеклата секретна информация, наречена Досиетата "Панама", се обърна към читателите си с обяснения защо не публикава документите и пълния списък с имената на хората в черния списък. Пояснението е в отговор на многобройни запитвания към изданието и обвинения, че отказът от публикация на всички 11,5 милиона архивни документи е по същество ограничаване на прозрачността на информацията. Ето какво обяснява "Монд".  

1. СТРУКТУРАТА НА ДАННИТЕ

Първо трябва да се знае, че документите от Досиетата "Панама" не са едно просто изброяване на имена, в които хората да се впуснат и да търсят определени личности.

Вярно е, че част от теча е структурирана база данни, в която са 215 000 офшорни компании, регистрирани от панамската фирма "Мосак Фонсека". За всяка от тях има датите на създаване и разширяване, данни за самоличността на акционерите, такава каквато са я обявили, и местожителството им. Точно тази част ще бъде публикувана през май от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който координира разследването.

Но повечето акционери са всъщност хора, предимно панамски граждани, които са готови срещу малко заплащане да предоставят името си, на което да се учреди фирма или пък са компании, специализирани в предоставянето на услуги за прикриване на истинските собственици.

А ключът за "теча" е в друга част от данните, с милиони неподредени документи, в които са свързаните лица с всеки от приблизително 215 000 офшорни структури на "Мосак Фонсека".

2. НЕПРИКОСНОВЕНОСТТА НА ЛИЧНИЯ ЖИВОТ

В документите има данни, които могат да станат публично достояние, като актове на създаване на дружества, акционерни регистри, имена на директори или разкриването на документите за банкови сметки.

Но има и много лична информация, като например частни пощенски и електронни адреси, сканиране на паспорти, които изобилстват с персонални данни (като места за почивка, фактури за електроенергия, или по-тъжно - откриването на рак).

И сме много доволни от избора ни да не предоставим тези базови информации като "храна" за недобросъвестни хора, а и бяхме помолени да не го правим от някои ревностни защитници на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

3. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ РАЗСЛЕДВАНЕ

Досиетата "Панама" са толкова сложни, че отнеха много месеци на близо 400 журналисти в света да ги разберат и стигнат до истината. За да намерят верния(те) получател(и) на благините на регистрираните офшорни дружества и целта на създаването им. Това налага търсене през стотици документи, понякога съставени изключително на правен жаргон и на различни езици. Т.е. това не е лека материя за ориентиране, ако бъде пусната в интегрален вид.

В допълнение, както сме го казвали много пъти, притежаването или използването на офшорна компания не е незаконно само по себе си. Затова за нас беше важно да разследваме възможни манипулации и да разпитаме личностите, замесени в различните случаи, за да дадем възможност за обяснение - и в някои случаи, за да се избегнат възможни грешки.