Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева смята, че първо трябва да се проведе обществена дискусия, преди да бъде направена законова забрана за носене на бурки в училище.

"Бих инициирала обсъждане и искам да възстановя Съвета по религия към министъра на образованието", каза Кунева пред бТВ.

"Мисля, че трябва да говорим уравновесено, с много ясно разбиране, че трябва да сме готови за бъдещето", казва Кунева.

ЦАЦАРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ЗАБРАДЕНИ ЖЕНИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

"Нека да видим какъв би бил текстът и дали това ще бъде в закон или друг нормативен акт. Да правим законови промени преди да сме провели дискусия в обществото, само ще нагнетим напрежение", каза вицепремиерът.

Според Кунева в момента проблемът с бурките е преекспониран, защото едва ли има повече от 2-3, до 5 случая на носенето им в цялата учебна система. "Трябва да говорим за в бъдеще, защото ако има бежанци и мигранти, те трябва да се съобразят с нашия закон", казва вицепремиерът.

Според нея законът в момента дава право на директорите на училищата да решават какво означава "приличното облекло" за учениците, но ще са много по-спокойни, ако забраната за носене на бурки е решена законодателно.

"В Европейския съд за правата на човека е имало дела срещу Германия и Франция, където са забранили носенето на бурки, но съдът е счел, че това не нарушава правата на гражданите и е оставил забраните в сила", казва Кунева.

Работя Реформаторския блок да има обща кандидатура за президентските избори, заяви Меглена Кунева, която е председател на Движение "България за гражданите", една от формациите, участващи в блока.