Лични данни на близо 50 милиона турски граждани, сред които и президентът Тайип Ердоган и премиерът Ахмед Давутоглу, са публикувани за свободно сваляне в мрежата от хакерска група.

В базата данни се съдържат имената, ЕГН-то, пол, град, адрес, дата на раждане, малките имена на бащата и майката, както и градския регистрационен номер на 49 611 709 турци.

Става дума за 6,6 гигабайта информация - скромно в сравнение с Досиетата "Панама" от неделя вечерта, но все пак солидно количество данни, като се има предвид, че става въпрос само за текст и само за лични данни.

Агенция "Асошиейтед прес" е успяла да свери автентичността на 8 от 10 непублични турски ЕГН-та спрямо имената в изтеклите документи. 

Хакерската група е публикувала данните на Ердоган и Давутоглу с цел да покаже автентичността на данните. Така научаваме, че турският президент е регистриран на ул. "Кушадасъ Сокак" №26. Според "Асошиейтед прес" става дума за исландска група, ползваща румънски сървъри.

Мениджър от турската социологическа агенция "Конда" е казала пред репортер на в. "Гардиън", че "Руски хакери са откраднали личните данни на 54 милиона турски граждани" и че са свалили информацията само за два часа. След скорошното охлаждане на отношенията им Турция често обвинява Русия в кибератаки. 

"Кой би предположил че изостанали идеологии, връзкарството и растящия религиозен екстремизъм в Турция ще доведе до разпадаща се и уязвима техническа инфраструктура?" пишат иронично те.

И дават съвети, вероятно отправени към турския еквивалент на системата ЕСГРАОН:

"Бит шифтинга не е енкрипция

Индексирайте базата си данни. Трябваше да оправяме немарливата ви работа.

Слагането на паролите директно в кода на потребителския интерфейс не прави много за сигурността

Направете нещо за Ердоган! Той унищожава вашата държава."

Бит шифтинга е като стар код - стойностите на битовете (1 и 0) се изместват с позиция наляво или надясно. Трудно може да се нарече шифър от съвременна гледна точка. Индексирането на базата данни прави по-лесно търсенето в нея. 

Хакерите дават съвети и на американците, като им препоръчват да не подкрепят кандидата за президента на Републиканците Доналд Тръмп, защото той "звучи сякаш знае по-малко за управлението на една държава дори и от Ердоган."